Csökkent a Conference Board amerikai gazdasági teljesítményindexe márciusban

Gazdaság, 2024.04.18

Márciusban csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.

A Conference Board amerikai gazdaságra vonatkozó összetett indexe, a LEI (Leading Economic Index) márciusban az előző havi értékéhez képest 0,3 százalékkal, 102,4 pontra csökkent a februári 0,2 százalékos havi emelkedést követően.

Az index 100 pontos értéke a 2016-os kiinduló szintet jelzi. A LEI jelenlegi állása 2,2 százalékos kumulatív csökkentést jelez a 2023 szeptembere és 2024 márciusa közötti hathónapos időszakra, ami kevésbé meredek teljesítménycsökkenés az előző hathónapos periódus (2023. március- 2023. augusztus) 3,4 százalékánál.

A LEI index kiszámításánál figyelembe veszik egyebek mellett a részvényárfolyamok alakulását, a fogyasztói bizalom várható változásait, a feldolgozóipar, illetve a szolgáltató szektor teljesítményét, és a tapasztalatok szerint a mutató nagy pontossággal jelzi előre a gazdasági ciklusok alakulását.

A Conference Board amerikai gazdaságra vonatkozó összetett indexének márciusi csökkenéséhez a mutató összetevői közül a kiadott új építési engedélyek, a fogyasztók üzleti feltételekkel kapcsolatos kilátásai, az új megrendelések, valamint az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulása járult hozzá - nyilatkozta Justyna Zabinska-La Monica, a Conference Board üzleti ciklus mutatóiért felelős vezető közgazdásza.

A LEI hat hónapra és tizenkét hónapra visszatekintő alakulása egyaránt csökkenést jelez, azonban a zsugorodás üteme lassul. Összességében az index az amerikai gazdaság törékeny - még ha nem is recessziós - kilátásaira utal. A fogyasztók növekvő adóssága, a magas kamatok és a tartós inflációs nyomás továbbra is kockázatot jelent a gazdasági aktivitásra nézve az idei évben. A Conference Board előrejelzése szerint a fogyasztói kiadások növekedésének mérséklődésével az Egyesült Államok évesített GDP-növekedése lassulni fog 2024 második és harmadik negyedévében - tette hozzá Justyna Zabinska-La Monica.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!