Csökkentek az amerikai használtlakás-eladások áprilisban

Gazdaság, 2024.05.22

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma áprilisban.

Az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) szerdán közzétett adatai alapján szezonális kiigazítással, évesítve az előző havihoz képest 1,9 százalékkal, 4,14 millióra csökkent a használtlakás-eladások száma az Egyesült Államokban áprilisban azt követően, hogy egy hónappal korábban, márciusban 4,22 millióra esett.

A tényleges áprilisi értékesítés elmaradt a 4,21 milliós piaci várakozásoktól.

Éves összevetésben 1,9 százalék volt a visszaesés az év negyedik hónapjában.

A használt lakások mediánára éves összehasonlításban 5,7 százalékkal, 407 ezer 600 dollárra nőtt áprilisban, ez volt az eddigi legmagasabb áprilisi érték.

Az eladásra váró lakások száma 1,21 millió volt áprilisban, 9 százalékkal magasabb, mint márciusban, és 16,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az eladások áprilisi üteme mellett 3,5 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást. A szakértők általában 4-5 hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly szempontjából.

A használtlakás-eladások összességében alig változtak havi szinten, azonban a piac felső szegmensében jelentős növekedés történt a bővülő kínálat hatására - fogalmazott Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza.

Az amerikai lakáspiacon a használt ingatlanok adásvétele teszi ki a teljes forgalom mintegy 90 százalékát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!