Csökkentette gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését négy vezető bank Horvátországban

Gazdaság, 2019.12.19

A külső hatások és reformok elmaradása miatt 2,9 százalékról 2,5 százalékra csökkentette gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését 2019-re a négy vezető bank Horvátországban  - derült ki a horvát bankok egyesülete (HUB) csütörtöki jelentéséből.

Ez alacsonyabb, mint a Horvát Nemzeti Bank eheti előrejelzése, amelyben 3 százalékról 2,8 százalékra korrigálta a gazdasági növekedést.

A HUB jelentése szerint a külső tényezők mellett a gazdaság lassulására a közismert belső gyengeségek vannak hatással, mint a reformok hiánya, a beruházások akadályoztatása, a nem hatékony kormányzati szektor és a kedvezőtlen demográfiai tendenciák.

Horvátország legfontosabb kereskedelmi partnerei Németország és Olaszország, ezen országok gazdasági növekedésének bármilyen lassulása kihatással lesz a horvát GDP-re. A horvát gazdaság az elmúlt években legfőképpen a turizmusra és a fogyasztói kiadásokra támaszkodott - írták.

A banki szakemberek szerint a végső fogyasztási kiadások jövőre 3,4 százalékról 2,9 százalékra csökkenek, míg a beruházások éves növekedése 7,4 százalékról 5,7 százalékra zsugorodik.

A harmadik negyedévben az előző negyedévnél gyorsabban, 2,9 százalékkal nőtt a horvát bruttó hazai termék (GDP), az első kilenc hónapban éves szinten 3,1 százalékkal.

A gazdasági elemzők erre az évre 0,2 százalékos, jövőre 0,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számolnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!