Decemberben csökkent a lakásépítési aktivitás az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2023.01.19

Decemberben csökkent a kiadott lakásépítési engedélyek és a megkezdett lakásépítések száma az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján. A lakásépítési aktivitást az emelkedő jelzáloghitel-kamatok miatt nehezebbé váló hiteltörlesztés fékezi.    

Decemberben a kiadott építési engedélyek száma szezonális kiigazítással és évesítve az előző havihoz képest 1,6 százalékkal 1,330 millióra, 2020 májusa óta a legalacsonyabbra csökkent a várt 1,370 millió helyett a novemberi 1,351 millióról.

A kiadott építési engedélyek számának csökkenése az infláció és az emelkedő jelzáloghitel-kamatok miatt az új lakások iránti kereslet csökkenését jelzi.

A megkezdett lakásépítések száma szezonális kiigazítással és évesítve decemberben az előző havihoz képest 1,4 százalékkal 1,382 millióra, öt hónapja a legalacsonyabbra csökkent. A piaci várakozások nagyobb csökkenést vártak, 1,359 milliós évesített számot decemberre a novemberi 1,401 millió után.

Decemberben már a negyedik egymást követő hónapban csökkent a lakásépítések száma az Egyesült Államokban. Az egész évben így 3 százalékkal csökkent a megkezdett lakásépítések száma, ami 2009 óta az első éves csökkenés. A visszaesés oka az infláció és a jelzáloghitel-kamatok növekedése miatt egyre nehezebbé váló hiteltörlesztés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!