Devizapiac - Erősödött szerdán a forint

Gazdaság, 2021.12.01

Tovább erősítette a forintot szerdán a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben a jegybank monetáris szigorító intézkedése.

Az eurót a kora reggeli 364,58 forint után este hat órakor 362,67 forinton jegyezték. A dollár jegyzése 321,82 forintról csökkent 320,44 forintra, a svájci franké pedig 349,65 forintról 348,34 forintra.

A forint árfolyama jelentős mértékben emelkedett szerdán azt követően, hogy Matolcsy György parlamenti meghallgatásán az eszközvásárlások befejezéséről tett bejelentést.

Az MNB elnöke közölte, hogy az infláció okán indított kamatemelési ciklus keretében tovább szigorítják a monetáris feltételeket, amíg az árindex növekedése nem közelít a középtávú, 3 százalékos célhoz. Mivel azonban az inflációt zömében külső tényezők gerjesztik, ezért a kamatemelés eszköze mellett lezárják az állampapír-vásárlási programot, és felülvizsgálják a Növekedési kötvényprogramot is - mondta Matolcsy György.

A forint az előző nap, kedden szintén erősödött, miután az MNB a kamatfolyosó két szélének emeléséről és aszimmetrikussá tételéről döntött, hogy további mozgásteret adjon a monetáris szigorításnak.

Kedden a forint 0,7 százalékkal erősödött az euróval, 0,8 százalékkal a dollárral és 0,6 százalékkal a svájci frankkal szemben, amit szerdán az euróval szemben 0,5 százalékos, a dollárral és a svájci frankkal szemben pedig 0,4 százalékos erősödés követett.

A hét eleji kezdéshez képest a forint szerda esti árfolyamán 1,8 százalékkal áll erősebben az euróval és a dollárral szemben és 1,3 százalékkal a svájci frankkal szemben. A hónap eleji kezdésnél azonban gyengébben áll, a három devizával szemben sorrendben 0,7 százalékkal, 2,9 százalékkal és 2,5 százalékkal.

A forint az elmúlt héten érte el idei leggyengébb árfolyamát mindhárom devizával szemben. Azóta 2,5 százalékkal erősödött az euróval, 3,2 százalékkal a dollárral és 1,8 százalékkal a svájci frankkal szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!