Emelkedett a Conference Board átfogó amerikai gazdasági mutatójának értéke júniusban

Gazdaság, 2021.07.22

Emelkedett, de az előző hónapokhoz képest kevésbé nőtt a Conference Board gazdasági kutatóintézet átfogó amerikai gazdasági mutatójának értéke júniusban.

Az intézet csütörtökön kiadott jelentése szerint a tíz makrogazdasági mutatót összegző indikátor (Leading Economic Index/LEI) értéke 0,7 százalékkal 115,1 pontra nőtt. Elemzők valamivel erősebb ütemre, 0,9 százalékos emelkedésre számítottak a májusi 1,2 százalékos és az áprilisi 1,3 százalékos növekedés után.

A LEI 100 pontos értéke a 2016-os helyzetet tükrözi.

A jelenlegi helyzet megítélését tükröző almutató értéke 0,4 százalékkal, 105,5 pontra nőtt a májusi 0,5 százalékos és az áprilisi 0,1 százalékos emelkedés után. A jövőbeni várakozásokat mutató alindex viszont 105,8 ponton stagnált a májusi 0,6 százalékos és az áprilisi 3 százalékos növekedést követően.

Az átfogó index lassuló ütemben ugyan, de ismét emelkedett júniusban, ami azt jelezheti, hogy a közeljövőben tovább tart az amerikai gazdaság erőteljes bővülése - mutatott rá Ataman Ozyildirim, a Conference Board kutatási igazgatója. Hozzátette: a Conference Board továbbra is azzal számol, hogy idén 6,6 százalékkal nő az amerikai hazai össztermék (GDP), jövőre pedig 3,8 százalékos bővülés várható.

A hatvan ország mintegy 1200 gazdálkodó szervezetét felölelő Conference Board gazdaságkutató nonprofit társaság több makrogazdasági mutató figyelembe vételével állítja össze LEI-mutatóit, amelyek a tapasztalatok szerint nagy pontossággal jelzik előre a gazdasági ciklusok alakulását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!