Energiahivatal: 9,5 százalékkal nőtt az áramfogyasztás júliusban

Gazdaság, 2021.10.12

A hazai villamosenergia-felhasználás 4195 gigawattóra (GWh) volt júliusban, 9,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden az MTI-vel, legújabb energiastatisztikai riportja alapján.

Az összefoglaló szerint a hazai bruttó villamosenergia-termelés 3148 GWh volt júliusban, 5 százalékkal magasabb az előző évinél. A megtermelt áram 43,7 százaléka volt nukleáris eredetű, 22 százalékát biztosította földgáz, 9,2 százalékát szén- és széntermékek, 23,8 százalékát megújuló energia és 1 százaléka egyéb forrásból származott.

A MEKH kiemelte: a megújuló forrásból termelt áram 38 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A nukleáris forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 3 százalékkal, míg a fosszilis alapú 1 százalékkal csökkent az előző év júliusához viszonyítva.

A megújuló energiaforrásból termelt áram 65,9 százalékát nap, 19,4 százalékát biomassza, 5,9 százalékát szél, 3,3 százalékát biogáz, 3,4 százalékát víz, 2,1 százalékát pedig a kommunális hulladék megújuló része biztosította. Az előző év azonos időszakához képest a víz- és a napenergiából, a kommunális hulladék megújuló részéből, valamint a biogázból és a szélenergiából nyert áram mennyisége emelkedett, míg a biomasszából termelté csökkent.

A földgáz belföldi felhasználása 15,36 petajoule (PJ) volt júliusban, 4 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos hónapjában.

Az országos primer energiatermelés 32,79 PJ volt, 0,96 PJ-lal alacsonyabb a tavaly júliusinál. Az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,75 PJ-lal, a nukleáris forrásból származó 0,44 PJ-lal, az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés 0,04 PJ-lal csökkent, míg az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,27 PJ-lal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A fosszilis energiaforrásokon belül a földgáz, valamint a szén és széntermékek termelése csökkent, míg a kőolaj és kőolajtermékek termelése emelkedett.

Az országos primer felhasználás 76,86 PJ volt, 2,13 PJ-lal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A primer felhasználáson belül a fosszilis energiaforrások felhasználása 1,29 PJ-lal, a megújuló energiaforrások felhasználása 0,36 PJ-lal, az egyéb nem megújuló források felhasználása 0,19 PJ-lal nőtt. A villamos energia nettó import 0,73 PJ-lal emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!