Energiaügyi Minisztérium: pályázati támogatás növeli hússzorosára a hazai ipari energiatárolói kapacitást

Gazdaság, 2024.04.25

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A villamosenergia rendszerszintű tárolási kapacitásának bővítését segítő pályázat 62 milliárd forintos keretösszeggel februárban nyílt meg - emlékeztettek.

Bejelentették: a közelmúltban megszülettek a támogatói döntések, amelyek alapján mintegy félszáz ipari energiatároló létesülhet Magyarországon. A nyertes pályázatok együttesen lefedik a kiírásban megcélzott 440 megawatt kapacitást. A támogatott vállalatoknak, szervezeteknek legkésőbb 2026 tavaszáig kell elkészülniük az új berendezések telepítésével, hálózatba kapcsolásával. A program sikeres végrehajtásával két éven belül mintegy hússzorosára nőhet a hazai energiatárolói kapacitás.

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia. A zöldenergia tárolásával részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozása. A korszerű eszközök telepítése így előmozdítja a tiszta energiaforrások további térnyerését - magyarázta közleményében az EM.

A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország a lakásokban, a gépkocsikban és az ipartelepeken egyformán élen járjon a zöldenergia tárolásában. Az Energiaügyi Minisztérium jogalkotási és pénzügyi eszközökkel ösztönzi az energiatárolási piac bővülését. A vállalkozások azonos célú beruházásait többféle díj- és adókedvezmény is megkönnyíti.

Az élénk érdeklődést kiváltó vállalati program Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének terhére, részben nemzeti költségvetési forrásból indulhatott el. A 62 milliárd forintos keretből ipari energiatárolók létesítéséhez és legalább tízéves üzemben tartásához lehetett vissza nem térítendő beruházási támogatást és bevételkompenzációt igényelni.

Részletezték: a pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három ablakban bírálták el. A nyerteseket a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján választották ki. A program elsősorban a villamosenergia rendszerszintű szabályozásban résztvevő tárolók létesítését hivatott előmozdítani.

A tervezett kapacitásbővítés közel felére nagy energiaipari szereplők vállalkoztak, de egyéb ágazatokból is számos ipari felhasználó hajthat végre támogatott beruházásokat. Egy korábbi programban elnyert forrással az átviteli rendszerirányító MAVIR már építi hazánk legnagyobb, 20 megawattos energiatárolóját Szolnoknál. A napokban lezárult pályázat több projektjében is ezt meghaladó kapacitású berendezéseket telepíthetnek majd - ismertette a minisztérium.

Kiemelték: a zöldenergia termelése és tárolása hozzájárul az energiaszuverenitás és az ellátásbiztonság megerősítéséhez. A környezetkímélő forrásból előállított energia helyi felhasználása csökkenti a villamosenergia-hálózat terhelését, üzemeltetési és szabályozási költségeit.

Felidézték azt is, hogy a családoknak szóló Napenergia plusz program napelem és tároló egyidejű létesítését támogatja összesen 75 milliárd forinttal. Már zajlanak az első hazai szivattyús energiatározó megvalósíthatósági tanulmányának összeállításához szükséges földtani kutatófúrások. A felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv 2030-ra összesen 1000 megawatt tárolói kapacitás kiépítésével számol - emlékeztetett az Energiaügyi Minisztérium.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!