Exportrekord mellett nőtt az Egyesült Államok külkereskedelmi deficitje februárban

Gazdaság, 2024.04.04

Exportrekord és 16 hónapja a legmagasabb import mellett tíz hónapja a legnagyobb külkereskedelmi deficitje alakult ki februárban az Egyesült Államoknak az U.S. Census Bureau, és U.S. Bureau of Economic Analysis statisztikai intézetek csütörtökön publikált kimutatása alapján.

Az Egyesült Államok exportja az előző hónaphoz képest 5,8 milliárd dollárral, 2,3 százalékkal 263,0 milliárd dollárra, a valaha regisztrált legmagasabb összegre emelkedett februárban.

A javak exportja 5,0 milliárd dollárral bővült, ezen belül is a nyersolaj, az ipari arany, az ipari kellékek és alapanyagok exportja 2,9 milliárd dollárral emelkedett. Az élelmiszerek, takarmányok és italok exportja 1,7 milliárd dollárral nőtt. Elsősorban a polgári repülőgépeknek köszönhetően a beruházási javak exportja 1,5 milliárd dollárral emelkedett. Csökkent viszont 1,3 milliárd dollárral a gépjárművek, alkatrészek és motorok értékesítése külföldön. A szolgáltatások terén az export 0,8 milliárd dollárral nőtt, ami olyan ágazatoknak tulajdonítható, mint az utazás és a szállítás.

Az import 7,1 milliárd dollárral, 2,2 százalékkal 331,9 milliárd dollárra, 16 havi csúcsra nőtt. A behozatal elsősorban a mobiltelefonok és egyéb háztartási cikkek, a gyógyszerkészítmények, az utazási szolgáltatások, a gépjárművek, alkatrészek és motorok, a közlekedés és az élelmiszerek esetében emelkedett.

Az Egyesült Államok kereskedelmi deficitje februárban 1,3 milliárd dollárral, 1,9 százalékkal 68,9 milliárd dollárra, tíz hónapja a legmagasabbra emelkedett a 67,6 milliárd dolláros, felfelé módosított januári hiányról, meghaladva egyúttal a 67,3 milliárd dolláros várakozásokat.

A külkereskedelmi egyenlegen belül az áruforgalmi deficit 0,3 milliárd dollárral 91,4 milliárd dollárra csökkent, a szolgáltatási többlet pedig 1,6 milliárd dollárral 22,5 milliárd dollárra csökkent.
https://www.bea.gov/news/2024/us-international-trade-goods-and-services-february-2024
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!