Időjárás
meteoblue
TV műsor

Felemás adatok az amerikai szolgáltatóipari szektor novemberi teljesítményéről

Gazdaság, 2021.12.03

Két intézet is közölt adatokat pénteken az amerikai szolgáltatóipari szektor novemberi teljesítményéről, ami az egyik szerint nőtt, a másik szerint viszont csökkent.  

Az Egyesült Államok Ellátásilánc-menedzsment Intézete (Institute for Supply Management - ISM) pénteken azt közölte, hogy a szolgáltatóipari ágazat novemberi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) rekordszintre, 69,1 emelkedett az októberi 66,7 pontról.

Elemzők romló novemberi értékre, 65 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe ténylegesen a feldolgozóiparon kívüli szektort fedi le, azaz a szolgáltatások mellett az építőipar teljesítményét is tükrözi.

Az új megrendelések mutatója az októberihez hasonló, a rekordszintet jelentő 69,7 ponton stagnált novemberben. A foglalkoztatottsági hajlandóságot tükröző mutató értéke 51,6 pontról 56,5 pontra nőtt, a bekerülési árak alakulását mutató alindex 82,3 pontra süllyedt az októberi 82,9 pontról.

Ez a szektor állítja elő az amerikai hazai össztermék (GDP) több mint kétharmadát. Novemberben már a 18. egymást követő hónapban jelzett gazdasági növekedést. Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe 49,2 pont fölötti értékkel megbízhatóan jelzi, hogy a szélesebb gazdaság növekszik. A novemberi 69,1 pontos érték 6,9 százalékos évesített gazdasági növekedésnek felel meg.

Az eltérő módszertannal dolgozó IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet szintén pénteken tette közzé az amerikai szolgáltatóipar BMI-adatait. A kizárólag a szolgáltatásokat nyújtó vállalatok körében végzett felmérés végleges adatai szerint a beszerzésimenedzser-index értéke 58 pontra gyengült az októberi 58,7 pontról, de jobb lett a várt 57 pontnál.

A Markit korábban közölt feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) és a pénteken ismertetett szolgáltatóipar BMI együttes, kompozit mutatója novemberre 57,2 pontra mérséklődött az októberi 57,6 pontról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!