Felemás adatok az amerikai szolgáltatóipari szektor novemberi teljesítményéről

Gazdaság, 2021.12.03

Két intézet is közölt adatokat pénteken az amerikai szolgáltatóipari szektor novemberi teljesítményéről, ami az egyik szerint nőtt, a másik szerint viszont csökkent.  

Az Egyesült Államok Ellátásilánc-menedzsment Intézete (Institute for Supply Management - ISM) pénteken azt közölte, hogy a szolgáltatóipari ágazat novemberi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) rekordszintre, 69,1 emelkedett az októberi 66,7 pontról.

Elemzők romló novemberi értékre, 65 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe ténylegesen a feldolgozóiparon kívüli szektort fedi le, azaz a szolgáltatások mellett az építőipar teljesítményét is tükrözi.

Az új megrendelések mutatója az októberihez hasonló, a rekordszintet jelentő 69,7 ponton stagnált novemberben. A foglalkoztatottsági hajlandóságot tükröző mutató értéke 51,6 pontról 56,5 pontra nőtt, a bekerülési árak alakulását mutató alindex 82,3 pontra süllyedt az októberi 82,9 pontról.

Ez a szektor állítja elő az amerikai hazai össztermék (GDP) több mint kétharmadát. Novemberben már a 18. egymást követő hónapban jelzett gazdasági növekedést. Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe 49,2 pont fölötti értékkel megbízhatóan jelzi, hogy a szélesebb gazdaság növekszik. A novemberi 69,1 pontos érték 6,9 százalékos évesített gazdasági növekedésnek felel meg.

Az eltérő módszertannal dolgozó IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet szintén pénteken tette közzé az amerikai szolgáltatóipar BMI-adatait. A kizárólag a szolgáltatásokat nyújtó vállalatok körében végzett felmérés végleges adatai szerint a beszerzésimenedzser-index értéke 58 pontra gyengült az októberi 58,7 pontról, de jobb lett a várt 57 pontnál.

A Markit korábban közölt feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) és a pénteken ismertetett szolgáltatóipar BMI együttes, kompozit mutatója novemberre 57,2 pontra mérséklődött az októberi 57,6 pontról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!