Felülvizsgálja a cseh kormány Dukovany atomerőmű bővítéséről hozott miniszteri döntést

Gazdaság, 2021.03.26

Felülvizsgálja a cseh kormány és a nemzetbiztonsági tanács az ipari és kereskedelmi minisztérium döntését, amely engedélyezte, hogy a Dukovany atomerőmű bővítésére kiírandó nemzetközi pályázaton az orosz Roszatom konszern is részt vegyen - jelentette be Andrej Babis miniszterelnök pénteki prágai sajtótájékoztatóján.

Karel Havlícek, kormányfőhelyettes és szakminiszter csütörtökön közölte, hogy a régebbi cseh atomerőmű, a Dukovany bővítésére már csak a következő kormány fogja kiírni a pályázatot. Csehországban októberben tartanak parlamenti választásokat, é új kormány lép majd hivatalba.

A múlt század nyolcvanas éveinek közepén üzembe helyezett Dukovany atomerőmű a Cseh Energetikai Művek (CEZ) tulajdona, amelynek részvényei 70 százaléka a cseh állam tulajdonában van. Havlícek bejelentette, hogy a pályázatra négy érdeklődőt terveznek meghívni, akiknek november végéig le kellene adniuk elképzeléseikről egy összefoglaló információs anyagot.

Értesülések szerint a projekt iránt az orosz Roszatom, a kínai CGN, az észak-amerikai Westinghouse, a francia EdF és a dél-koreai KHNP konszernek érdeklődnek. A miniszter közlése szerint az említett öt konszern közül biztonsági okoból a kínai CGN nem kapna meghívást a tenderre. Kína prágai nagykövetsége pénteken hivatalosan tiltakozott a döntés ellen és diszkriminációnak minősítette azt. Bírálta a döntést Dana Drábová, a Cseh Atombiztonsági Hivatal (SÚJB) igazgatója is. Drábová szerint "érthetetlen", miért éppen a kínai válallatot törölték az érdeklődők közül, míg az orosz Roszatomot nem.

A jobboldali cseh ellenzék egyhangúlag a Roszatom törlését is kéri, mert állításuk szerint az orosz cég is nemzetbiztonsági kockázatot jelent Csehország számára. Úgy vélik, hogy a minisztérium döntését módosítani kellene. Babis pénteken csak annyir ígért, hogy újra megvizsgálják az ügyet.

A CEZ március elején kapta meg a SÚJB hivatalos engedélyét a Dukovany atomerőmű kibővítésére.

Ladislav Kríz, a CEZ szóvivője leszögezte: az állami atombiztonsági hivatal engedélye az új energiablokkok építésének előkészítése során egyike a legfontosabb lépéseknek. A több mint 200 tanulmány, elemzés és szakértői vélemény kidolgozása öt évig tartott.

"A dokumentumok értékelése soron nem találtunk olyan tényeket, amelyek akadályoznák az engedély kiadását" - jelentette ki Dana Drábová, az SÚJB elnöke.

A CEZ azt tervezi, hogy Dukovanyban további két egyenként 1200 megawatt teljesítményű új energiablokkot épít. Egy atomenergiablokk építésének tervezett költsége mintegy hatmilliárd euró, az elképzeléseket a cseh kormány már tavaly jóváhagyta. A projekt megvalósítására a CEZ nemzetközi pályázatot ír ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!