GFM: elsőként Magyarország írta alá Gazdasági Innovációs Partnerség Program szándéknyilatkozatát

Gazdaság, 2023.11.17

Szolnoki Szabolcs, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) technológiáért felelős helyettes államtitkára elsőként írt alá együttműködési megállapodást a Koreai Gazdasági és Pénzügyminisztériummal a koreai Gazdasági Innovációs Partnerség Program (EIPP) kapcsán pénteken - közölte a tárca az MTI-vel.

Közölték: Korea idén ünnepli diplomáciai kapcsolatainak 60. évfordulóját az Európai Unióval, ezért a Koreai Gazdasági és Pénzügyminisztérium és háttérintézménye, a Korean Development Institute egész napos hibrid konferenciát szervezett november 17-én Budapesten. A konferencia keretében írták alá az együttműködési megállapodást a Koreai Gazdasági és Pénzügyminisztériummal.

Szolnoki Szabolcs helyettes államtitkár a megállapodás margóján a tárca közleménye szerint elmondta, Dél-Korea mára hazánk egyik legnagyobb befektetője, 2021-ben onnan érkezett a legtöbb befektetés az országba, mintegy 1000 milliárd forint értékben. A hazánkban lévő közel 260 dél-koreai hátterű vállalat mintegy 20 ezer embernek ad munkát Magyarországon.

Hozzátette: a nemzetközi együttműködési program célja, hogy a résztvevő nemzetek tudását, gyakorlatát figyelembe véve a fenntartható növekedésre és kihívásokkal szembeni gazdasági ellenálló képességre irányuló közös innovatív projektek területén jöjjön létre szoros összefogás. Magyarország első uniós országként csatlakozott a több szakaszban megvalósuló és a tervek szerint 2028-ig tartó együttműködéshez. A jelenlegi, 2023-24-es szakaszban az együttműködés az elektronikus mobilitás kérdéseire terjed ki. Széles körben, több hazai minisztérium ágazati munkájára kiterjedő módon csökkenti a klímaváltozás egyik legfőbb oka, a szén-dioxid-kibocsátás hatását, az oktatástól kezdve az akkumulátorok gyártástechnológiáiig, használatáig a közlekedésszervezésig bezárólag.

A szándéknyilatkozat célja kettős: egyrészt az e-mobilitás terén megkezdett közös munka hatékony elősegítése, másrészt a jövőben tovább szeretnénk lépni, ezért az együttműködés kibővítéséről is szól a ma aláírt dokumentum - tette hozzá a helyettes államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!