Gyorsuló ütemben csökkent az építőipari aktivitás az euróövezetben márciusban

Gazdaság, 2024.04.08

Márciusban immár a 23. egymást követő hónapban csökkent az építőipar teljesítménye az euróövezetben a Hamburg Commercial Bank (HCOB) és a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet felmérésének tanúsága szerint.

Márciusban 42,4 pontra gyengült az euróövezeti építőipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke a februári 42,9 pontról, továbbra is a lakásszektor teljesített a leggyengébben az ágazaton belül.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A kibocsátás némileg gyorsabb ütemben csökkent, mint az előző hónapban, döntően a lakásépítési aktivitás jelentős visszaesése következtében.

Az év harmadik hónapjában ismét meredeken estek az új megrendelések a tartósan gyenge keresleti feltételek miatt, ennek következtében pedig a foglalkoztatási szint tovább csökkent, az alvállalkozók elérhetősége javult, miközben a vállalatok borúlátása fokozódott a következő 12 hónap kilátásait illetően.

Az euróövezet visszaesését márciusban is a németországi építőipari aktivitás gyorsuló ütemű gyengülése vezette, eközben ugyancsak növekvő mértékű csökkenést regisztráltak Franciaországban. Olaszországban ugyanakkor tíz hónap enyhe zsugorodás után az utóbbi fél évben a növekedést jelző 50 pont fölötti tartományban volt az építőipari BMI; márciusban az előző havival megegyezően, 50,3 ponton állt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!