Három havi mélyponton a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.05.28

Az előzetes értéknél kissé magasabb lett a Michingan Egyetem májusi fogyasztói hangulatindexének a végleges értéke, de így is három hónapja a legalacsonyabbnak bizonyult.

A Michigan Egyetem honlapján pénteken publikált adatok alapján az index mindkét alkotóeleme, az aktuális helyzet megítélése és a várakozások mutatószáma is alacsonyabb lett az előző havinál.

A fogyasztói hangulatindex végleges értéke 82,9 pont lett a 82,8 pontos előzetes érték helyett májusban. Áprilisban 88,3 ponton, egy évvel korábban pedig, 2020 májusában 72,3 ponton állt az index. A mutató mélypontja a tavaly áprilisi 71,8 pont volt.

Az index elemei közül az aktuális helyzet megítélése az áprilisi 97,2 pontról 89,4 pontra csökkent májusban, a kilátások megítélésének a mutatószáma pedig 78,8 pontra csökkent 82,7 pontról.

A fogyasztók inflációs várakozásai is emelkedtek, az idei évre vonatkozóan 4,6 százalékra az áprilisi 3,4 százalékról, az elkövetkező öt évre vonatkozóan pedig 3,0 százalékra 2,7 százalékról.

A Michingan Egyetem a megnövekedett inflációs várakozásokat a válságot követően a keresletnek a gazdasági fellendüléssel együtt bekövetkezett növekedésével indokolja. A felmérésbe bevont fogyasztók rekordarányban jelezték az árak megemelkedését a legkülönbözőbb termékkategóriákban, beleértve a lakásokat, a járműveket és a tartós fogyasztási cikkeket. Az arányokban májusban bekövetkezett változás a felmérés történetében a legnagyobbnak bizonyult.

http://www.sca.isr.umich.edu
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!