Heti makronaptár - Államháztartási adatok érkeznek a jövő héten

Gazdaság, 2021.07.18

A következő héten a Központi Statisztikai Hivatal nem tesz közzé jelentést, így az egyetlen fontosabb adat a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatója lesz az államháztartás június végi helyzetéről.

A PM pénteken publikálja az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének első hat havi részletes adatait.

A július 9-én kiadott előzetes adatok szerint júniusban az államháztartás központi alrendszere 392,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, az első hat hónapban pedig a központi alrendszer hiánya elérte az 1704,5 milliárd forintot.

Az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 1534,7 milliárd forintos hiányt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 198,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 28,4 milliárd forintos többletet értek el az első fél évben.

Az előző év első hat hónapjában a központi alrendszer hiánya 1837,0 milliárd forintot tett ki.

A költségvetés idei helyzetére jelentős hatással volt az, hogy az adómentességek és bértámogatások május végéig jártak a nehéz helyzetbe került ágazatok szereplőinek, továbbá a kormány június elején újabb adóügyi könnyítésekről döntött - mutatott rá a PM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!