ITM: a hidrogénstratégia elfogadása új lendületet ad a hidrogénalapú gazdaság fejlődésének

Gazdaság, 2021.06.11

Magyarország Nemzeti Hidrogénstratégiája ambiciózus, de reális jövőképet felvázolva nyitja meg az utat a hidrogéngazdaság kiépítése előtt, hozzájárulva ezzel a dekarbonizációs céljaink eléréséhez - mondta el Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteken a szaktárca MTI-nek küldött közleményében.

Kiemelték, a hidrogén szinte bárhol előállítható, sokrétű felhasználási lehetőséggel bír, bizonyos arányban a jelenlegi földgázrendszerekbe is betáplálható, jelentős szerephez juthat a megújuló villamosenergia-termelés integrálásában, a hazai ellátásbiztonság erősítésében, valamint a közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentésében, támogatva mindezzel a Magyarország Nemzeti Energia- és Klíma Tervében és az új Nemzeti Energiastratégiájában kitűzött célokat is.

Az államtitkár a közleményben emlékeztetett: a kormány elkötelezett amellett, hogy Magyarország 2050-ig klímasemlegessé váljon, e cél költséghatékony eléréséhez a karbonmentes és karbonszegény hidrogén az egyik legígéretesebb megoldásnak tűnik a szénmentesítésre. Magyarország az erős kompetenciák fejlesztését tűzte ki célul a teljes hidrogén értéklánc mentén, megteremtve a lehetőségét annak is, hogy hazánk aktív szereplőjévé váljon az európai hidrogéntérnek. Az új technológiák bevezetése nemcsak az ország dekarbonizációs céljainak elérését segíti elő, de növekvő gazdasági potenciált és bővülő számú munkahelyeket is eredményez. Így a hidrogén egyszerre segíti az energiapolitikai és gazdaságfejlesztési célkitűzéseink teljesítését - tette hozzá Steiner Attila.

A 2030-ig szóló, de 2050-ig kitekintő stratégia 5 fő területen kíván jelentős változást elérni: egyrészről a hidrogén előállításában jelentősen növelni kívánja a karbonmentes és a karbonszegény termelési módokat. Másrészről fontos feladatként tekint az ipar, valamint a közlekedés "tiszta" hidrogén általi "zöldítésére". A hidrogénstratégiai célok között szerepel még a hidrogénfelhasználást támogató villamosenergia- és földgáz-infrastruktúra kialakítása is. Ezen belül kiemelt cél a hidrogén alkalmazása energiatároló közegként. A stratégia szükségesnek tartja továbbá az iparági trendek és a hazai erősségek közös metszetében található tevékenységek megerősítését, az ipar- és gazdaságfejlesztési lehetőségek kiaknázását, a versenyképesség növelése és a hazai alkalmazás elősegítése céljából - írja közleményében az ITM.

Magyarország Nemzeti Hidrogénstratégiája a https://kormany.hu/dokumentumtar/magyarorszag-nemzeti-hidrogenstrategiaja linken érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!