ITM: nincs kirívó fogyasztóvédelmi jogsértés a kuponos akcióknál

Gazdaság, 2019.10.10

Nem találtak kirívó fogyasztóvédelmi jogsértéseket a kuponos akcióknál az ellenőrök, a tavalyi csaknem 300  vizsgálat mindössze 5 százalékában merült fel kifogás - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.

Kiemelték, az ITM IT Laboratóriuma és a fogyasztóvédelmi hatóság rendszeresen, így az idei őszi kuponnapok alatt is ellenőrzi az értékesítéseket a vásárlók és a tisztességes vállalkozások védelme érdekében.

A problémás esetekben többnyire a kereskedő nem vonta le a termék árából a kuponon szereplő kedvezményt, vagy a hirdetés ellenére nem fogadta el a kupont. Előfordult a próbavásárlás során, hogy az online megrendelt termékre nem vonatkozott a kuponakció, de erről vásárlás előtt nem adtak tájékoztatást.

A kuponok nemcsak magazinokban találhatóak meg, sok esetben már applikáción keresztül is hozzáférhetőek, sőt, közvetlenül az adott vállalkozás honlapjáról is le lehet tölteni azokat. A kuponos vásárlások során érdemes odafigyelni a kuponon szereplő akció határidejére, az árkedvezmény mértékére, illetve a termékkapcsolásokra. Fontos, hogy a kuponnal vásárolt akciós termékre, szolgáltatásra is az általános szavatossági-jótállási előírások és panaszkezelési szabályok az irányadók - írják a közleményben.

A magazinokban, reklámújságokban található kuponok mellett vannak olyan webáruházak, amelyek célzottan kupont értékesítenek, ezeket a vásárló más vállalkozásnál válthatja be. Ha a kupon beválthatóságával van a fogyasztónak problémája a webáruházhoz fordulhat, ha a kuponért vett szolgáltatással vagy áruval elégedetlen, akkor a terméket értékesítő vagy a szolgáltatást ténylegesen nyújtó céggel szemben lehet érvényesíteni a jogokat - tájékoztatott az ITM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!