Januárban is nőtt az euróövezeti feldolgozóipari teljesítmény

Gazdaság, 2021.02.01

Januárban is folytatódott az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének a növekedése, bár az előző havinál kissé visszafogottabb mértékben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet vállalati beszerzésimenedzserek körében végzett felmérése alapján.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke az előzetes 54,7 pontnál kissé magasabb, 54,8 pont lett januárban, de ezzel együtt is jóval alacsonyabb a decemberben elért 55,2 pontnál.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi. Januárban tehát folytatódott az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének a növekedése, de a decemberinél kisebb lendülettel.

A mutató tavaly áprilisban érte el a mélypontját 33,4 ponton a koronavírus-válság miatt. Ehhez képest májusban már javulásnak indult, majd júliusban ért el első alkalommal 50 pont feletti értéket.

A legjobb teljesítményt januárban az erősen exportorientált nemzetgazdaságok érték el. A feldolgozóipari teljesítmény Hollandiában növekedett a leggyorsabb ütemben az 58,8 pontos BMI tanúsága szerint, 28 havi csúcsot ért el. A német feldolgozóipar is nagy lendülettel növelte teljesítményét, az 57,1 pontos BMI azonban négy havi mélypontnak számít. Olaszországban 34 hónapja a legnagyobb növekedést érte el a feldolgozóipari teljesítmény az 55,1 pontos BMI alapján. Az osztrák 54,2 pont 26 havi csúcsnak számít, az írországi 51,8 pont pedig három havi mélypontnak. A francia feldolgozóipar hat havi csúcsot ért el 51,6 ponttal.

Görögország feldolgozóipara négy havi teljesítménycsökkenés után az 50,0 ponton a növekedés határára érkezett, a spanyol feldolgozóipar teljesítménye pedig 49,3 ponton hét havi mélypontra csúszott le. Az euróövezetben csak a spanyol BMI csökkent 50 pont alá januárban, ezt azonban a viharos időjárási körülményeknek lehet tulajdonítani.

Az euróövezeti feldolgozóiparban januárban is folytatódott a teljesítmény lendületes növekedése, bár valamivel kisebb mértékben - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Kiemelte, hogy a beszállítói láncban januárban bekövetkezett fennakadások mértéke a felmérés két évtizedes története során csak egy alkalommal, a tavalyi koronavírus-válság során bizonyult nagyobbnak.

"Jelenleg a feldolgozóipar nyújtja a gazdaságnak a legnagyobb támogatást, mivel a szolgáltatóipart a járványellenes korlátozó intézkedések erősen visszavetették" - mutatott rá. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a feldolgozóipar által nyújtott támogatás is gyengül. Különösen a fogyasztási cikkek termelői kénytelenek fokozódó nehézségekkel szembesülni.
https://www.markiteconomics.com/Public/Home/PressRelease/fcef9fc6836c4b04adc638bb725fae99?s=1
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!