Javult az Appeninn csoport jövedelemtermelő képessége az első fél évben

Gazdaság, 2022.09.21

Az Appeninn Nyrt. az első fél évet 13,175 millió euró adózott nyereséggel zárta a 2021. első félévi 4,026 millió euró veszteség után - közölte az ingatlanbefektetési és vagyonkezelő társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett 2022. első féléves üzleti jelentésben.

A társaság MTI-nek küldött közleményében kiemelte, hogy a csoport kedvező eredménye főként több egyszeri hatásra, így a turisztikai projektek értékesítésére és az árfolyamváltozásokra vezethető vissza, de a konszolidált számokban a core ingatlanportfolió magasabb jövedelmezőségi szintje is megmutatkozik.

A cégcsoport első félévben kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) 17,5 millió euró volt.

A közleményben kifejtették, hogy az ingatlan-bérbeadásból származó bevétel a tavalyi évhez viszonyítva 5,04 millió euróról 4,1 millió euróra csökkent, amiben döntő szerepe volt a strukturális változások mellett az M2C Project Kft. üzletrészének és bevételeinek cégcsoportból való kikerülésének, és a balatonfüredi kikötőbérleti díjbevételeinek második félévre tolódásának.

Az Appeninn csoport core ingatlanállományának átlagos kihasználtsága további 2 százalékkal bővült, a közvetlen fedezeti hányadában 5 százalékos növekedés következett be az előző év azonos időszakához képest.

A tájékoztatás szerint az egy részvényre jutó eredmény a 2021-es mínusz 8,5 eurócentről 2022 első félévében 27,81 eurócentre nőtt.

Szűcs Györgyi, a társaság vezérigazgatója a közleményben kiemelte, egy költséghatékony, rugalmas, tiszta holdingstruktúrát szeretnének kialakítani, aminek első lépései jól nyomon követhetők a korábbi üzemeltető cégük, illetve a turisztikai fejlesztési portfólió elemeinek értékesítésében. A cégcsoport elkötelezett a februárban publikált üzleti stratégiája mellett, a jövőben is ennek következetes végrehajtása várható - tette hozzá a vezérigazgató.

Az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. magyar ingatlanbefektetési és vagyonkezelő társaság. A 2009-ben alapított, a Budapesti Értéktőzsdére 2010-ben bevezetett, prémium kategóriában jegyzett vállalat mintegy 212 millió euró értékű ingatlanportfólióval rendelkezik. A társaság részvénye szerdán 180 forinton zárt, az elmúlt egy évben a papír 180 forint minimumot és 294 forint maximumot ért el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!