Jelentős veszteséggel zárta a horvát állami energetikai vállalat az első fél évet

Gazdaság, 2022.10.03

Az állami tulajdonba lévő Horvát Elektromos Művek (HEP) Csoport az első fél évben 1,1 milliárd kuna (61,7 milliárd forint) konszolidált nettó veszteséget könyvelt el, míg tavaly ugyanabban az időszakban a vállalat közel 1,3 milliárd kuna (72,9 milliárd forint) nyereségre tett szert - derül ki hétfőn a HEP által közzétett féléves konszolidált pénzügyi jelentésből.

A HEP Csoport bevétele az első fél évben elérte a 9,9 milliárd kunát, ami a tavalyi év azonos időszakinál 2,4 milliárd kunával, 31,9 százalékkal volt több. Ugyanakkor a költségek csaknem 5,4 milliárd kunával, 89,4 százalékkal 11,4 milliárd kunára nőttek. A HEP szerint ez a kedvezőtlen hidrológiai körülményeknek, valamint az importált energiahordozók magas árának következménye.

2022 első hat hónapjában a villamos energia beszerzési költsége csaknem 3,9 milliárd kunát tett ki, 2,6 milliárd kunával, 206,2 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakának a mennyiségét. Ez elsősorban az import villamos energia 255 százalékos drágulásának, valamint a kötelező beszerzések 40 százalékról 60 százalékra való emelésének hatása - olvasható a jelentésben.

Eközben nőtt a villamosenergia-fogyasztás is, 3,8 százalékkal.

Horvátországban a fogyasztók az első hat hónapban 8293 gigawattóra (GWh) áramot használtak fel, ami 306 GWh-val, 3,8 százalékkal haladja meg a tavalyi azonos időszaki fogyasztást. A vállalkozások fogyasztás 299 GWh-val, a háztartásoké hét GWh-val nőtt az első fél évben.

Horvátországban április 1-jétől emelkedtek a lakossági energiaárak: az áram 9,6 százalékkal a gáz legfeljebb 20 százalékkal drágult a kormány intézkedései nyomán. A kabinet beavatkozása nélkül az áram 23 százalékkal, a gáz 79 százalékkal drágult volna.

Zágráb csökkentette több energiahordozó áfáját is, a villamos energia áfája ugyanakkor marad 13 százalék, azzal, hogy az energiadrágulás és az attól elmaradó áremelés különbözetét a HEP-nek kellett átvállalnia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!