Jelentősen csökkent a tartós javak rendelésállománya áprilisban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2020.05.28

Jelentősen csökkent az amerikai feldolgozóiparban a tartós javakra leadott megrendelések értéke áprilisban, már a második egymást követő hónapban a gazdaságot megbénító koronavírus-járvány közepette.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által csütörtökön közzétett adatok szerint áprilisban az előző havihoz képest 35,4 milliárd dollárral, 17,2 százalékkal, 170,0 milliárd dollárra csökkent a tartós javakra leadott új megrendelések értéke. Elemzők 19 százalékos csökkenésre számítottak.

Az előző hónapban, márciusban ugyancsak meredeken csökkent a rendelésállomány, a statisztikai intézet 14,4 százalékról 16,6 százalékra módosította a visszaesés ütemét.

Éves összehasonlításban 11,4 százalékkal volt kisebb az új megrendelések értéke áprilisban.

A kiszállítások havi összevetésben 17,7 százalékkal, éves szinten pedig 8 százalékkal csökkentek áprilisban.

Hadiipari megrendelések nélkül áprilisban 16,2 százalékkal, márciusban pedig 17,4 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest a tartós javak új rendeléseinek értéke.

Közlekedési eszközök nélkül a tartós javakra leadott megrendelések 7,4 százalékkal csökkentek az év negyedik hónapjában. Elemzők 14 százalékos visszaesést vártak a márciusi 1,7 százalékos csökkenés után.

Meredeken, 47,3 százalékkal csökkent a kereslet a szállítási eszközök iránt, a gépjárművekre és -alkatrészekre leadott új megrendelések értéke pedig 52,8 százalékkal csökkent.

Az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategóriában, a repülőgépek nélkül számított polgári célú tőkejavak rendelései 5,8 százalékkal csökkentek áprilisban. Elemzők 10 százalékos visszaesést vártak a márciusi 1,1 százalékos csökkenés után.

Gregory Daco, az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics közgazdásza úgy vélekedett, hogy ezek az adatok újabb jelzései annak, hogy a gazdaság nehezen áll majd talpra.

"Összességében a nyomott globális és hazai kereslet, az ellátási láncok zavarai, az alacsony olajárak, a szigorúbb pénzügyi feltételek, az erős bizonytalanság és a vírustól való félelmek megakadályozzák a V-alakú fellendülést" - mutatott rá Daco, hozzátéve, hogy várakozásaik szerint a harmadik negyedévben részlegesen helyreáll a gazdasági tevékenység a gyárak működésének lassú elindításával párhuzamosan.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben. A koronavírus-járvány becslések szerint az amerikai gazdaság teljesítményének negyedét viszi el a folyó negyedévben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!