Jelentősen nőtt a K&H Bank nyeresége tavaly

Gazdaság, 2024.02.12

Jelentősen nőtt a K&H Bank nyeresége 2023-ban, az adózás utáni eredménye 60 százalékos emelkedéssel elérte a 108 milliárd forintot - jelentette be Guy Libot, a K&H csoport vezérigazgatója sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Kiemelte: a növekedés a hitelállomány 10 százalékos bővülésének eredménye, az állomány 2829 milliárd forintra nőtt. Az új hitelek volumene 630 milliárd forintot tett ki, a vállalati hitelállomány 13 százalékkal bővült, a lakossági 4 százalékkal.

A jó eredményt a bank a kormányzati intézkedések - extraprofitadó, kamatstop - 56 milliárd forintos negatív hatása ellenére érte el - jegyezte meg. Guy Libot jelezte: ezen rendkívüli tételek nélkül 153,9 milliárd forint lett volna a bank eredménye. Az eredményeket ugyanakkor a bővülő ügyfélkör is támogatta, az ügyfélszám 5 százalékos növekedéssel elérte a 962 ezret. A rendszeres jövedelem-átutalással rendelkező ügyfelek száma 589 ezer lett tavaly, ami 7 százalékos bővülés éves szinten.

Ismertette: a bővülő ügyfélkör és a javuló hitelezés miatt a bevételek 12,6 százalékkal 321 milliárd forintra emelkedtek, a költségek pedig 14,5 százalékkal 186 milliárd forintra nőttek az extraprofitadó, az egyéb banki adók és az inflációs nyomás miatt tavaly. A nettó kamatbevételek 21 százalékkal 196,6 milliárd forintra, a díjbevételek pedig 11 százalékkal 103,8 milliárd forintra nőttek.

Az MTI-kérdésére közölte: idén a kamatkörnyezet változása lesz hatással elsősorban az eredményre, viszont optimisták az idei évvel kapcsolatban. A lakossági hitelezés ígéretes irányt mutat, bár még év eleje van - fűzte hozzá.

Gombás Attila, a csoport pénzügyi vezetője elmondta: aktívan részt vesznek az államilag támogatott finanszírozási konstrukciókban, a Széchenyi Kártya Programban a teljes szerződött állomány elérte a 230 milliárd forintot, a Baross Gábor Programban pedig a 125 milliárd forintot. Az Agrár Széchenyi Kártya 2023 decemberben indult programjában az igényelt állomány 3,8 milliárd forintot tett ki.

Az agrárhitelezési üzletág részesedése 2 százalékponttal 22 százalékra nőtt. Az új lakáscélú hitelek állománya 123 milliárd forint volt. Erős érdeklődést tapasztaltak közlése szerint a befektetések iránt: a befektetési alapokban kezelt vagyon minden eddiginél magasabbra, 1349 milliárd forintra nőtt, ami 43 százalékos bővülés.

Nik Vincke, a K&H Biztosító vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a nettó nyereség 1,1 milliárd forint lett az előző évi 3,1 milliárd forint után az extraprofitadó és a költségek jelentős növekedése miatt. A kormányzati intézkedések hatása 5,5 milliárd forintot jelentett tavaly. A nem-életbiztosítási terület díjbevétele 16 százalékkal emelkedett éves szinten, 68 milliárd forintra, és minden üzletág kétszámjegyű növekedést mutatott az előző évhez képest, biztosítva a piacot meghaladó bővülést.

Az életbiztosítási terület szintén erős üzleti teljesítményt nyújtott, 17 százalékos éves szintű növekedéssel, amelynek motorja a rendszeres díjfizetésű, befektetési egységekhez kötött (unit-linked) nyugdíjbiztosítási üzletág, valamint az egyszeri díjas unit-linked termékcsalád volt - mondta.

Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője ismertette, hogy már több mint 700 ezer digitálisan aktív ügyfelük van, számuk éves szinten 9 százalékkal nőtt tavaly. Az új lakossági számlák 55 százalékát online nyitják, ez 50 százalékos növekedés éves szinten. A banknak 600 ezer aktív mobilbank-felhasználója van, ami 14 százalékos bővülés. A K&H visszapénz szolgáltatásra több mint 70 ezren regisztráltak, már 7 ezer ügyfél kapott 20 millió forint összértékű jóváírást a számláján.

Kitért arra: a K&H tavaly mutatta be Kate nevű, mesterséges intelligencia alapú digitális pénzügyi asszisztensét, amelyet már ügyfeleinek több mint 65 százaléka használ, és több mint 200 funkcióval rendelkezik. Az ügyfelek a K&H mobilbankban - Magyarországon elsőként - hangutasítással kezdeményezhetnek forintátutalásokat, tavaly szeptember óta 500 ezer felhasználó lépett kapcsolatba Kate-tel mobilbankon keresztül, és havonta 223 ezer beszélgetés indult.

A K&H az ország egyik vezető pénzintézete, több mint 3800 munkatársat foglalkoztat, 195 lakossági ügyfélpontot működtet, és csoportszinten mintegy 1,6 millió ügyfélnek kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését mintegy 3600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport hozzávetőleg 2300 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

A bank saját tőkéje 571 milliárd forint, mérlegfőösszege 5603 milliárd forint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!