Jelentősen nőtt az amerikai bankszektor nyeresége a harmadik negyedévben

Gazdaság, 2021.12.01

Megugrott, 35,9 százalékkal nőtt az amerikai bankszektor teljes nyeresége a harmadik negyedévben éves összehasonlításban, ugyanakkor elmaradt a második negyedévvel összevetve.

A Szövetségi Betétbiztosítási Vállalat (FDIC) honlapjára felkerült adatok szerint a felügyelete alá tartozó 4914 kereskedelmi bank és takarékpénztár 69,5 milliárd dollár nettó nyereséget ért el a szeptember végével záródott három hónapban. Ez 18,4 milliárd dollárral, 35,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az idei második negyedévhez viszonyítva ugyanakkor gyengébben teljesített a bankszektor, amelynek a nyeresége 875,5 millió dollárral, 1,2 százalékkal csökkent.

Az éves szintű nyereségnövekedés legfontosabb kiváltó oka részben az volt, hogy a bankok már a harmadik negyedévben csökkentették a rossz hitelekre félretett tartalékot, miközben javultak a hitelnyújtási feltételek és élénkült a gazdaság.

A vizsgált intézmények 66,5 százalékának nőtt a profitja a tavalyi harmadik negyedévhez képest, miközben a veszteséges bankok aránya minimálisan 4,1 százalékra csökkent.

Az eszközarányos jövedelmezőség (ROA) 1,21 százalékra emelkedett az idei harmadik negyedévben, magasabb volt az egy évvel korábbi 0,97 százaléknál, de alacsonyabb az idei második negyedévi 1,24 százaléknál.

Az együttes nettó kamatbevétel negyedéves összevetésben 4 százalékkal, 5,2 milliárd dollárra nőtt.

A harmadik negyedévben 3 új bankot alapítottak, 39 olvadt be másikba, és egyetlen bankcsőd sem volt.

Az FDIC betétbiztosítási alapja a harmadik negyedév alatt 1,4 milliárd dollárral 121,9 milliárd dollárra nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!