Két új irodaházzal bővült a budapesti modern irodaállomány az első negyedévben

Gazdaság, 2024.04.23

A budapesti irodaállomány két új irodaházzal, összesen 26 440 négyzetméterrel bővült az első negyedévben, a teljes budapesti modern irodaállomány meghaladja a 4,377 millió négyzetmétert - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a bruttó kereslet az első három hónapban 94 980 négyzetmétert tett ki, 24 százalékkal nőtt egy év alatt. A kereslet 53 százalékát adta szerződéshosszabbítás, 36 százalékát új szerződés, 9 százalékát saját használat, 2 százalékát pedig vásárlás.

Az üresedési ráta 2024 első negyedévében elérte a 13,8 százalékot, így az előző negyedévhez képest 0,4 százalékponttal, éves szinten pedig 1,5 százalékponttal emelkedett.

A legmagasabb bérlői aktivitást változatlanul a Váci úti irodafolyosón mérték, a teljes volumen 29 százalékát itt kötötték le.

A BIEF 153 bérleti szerződést regisztrált az első negyedévben, ezek átlagos mérete 621 négyzetméter volt, az előző negyedévhez képest 27 százalékkal csökkent a tranzakciók átlagos mérete. Öt szerződést kötöttek 3000 négyzetméternél nagyobb területre, amiből négy hosszabbítás és egy új szerződés volt.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának tagja a CBRE, a Colliers, Cushman & Wakefield, az Eston International, az iO Partners és a Robertson Hungary.




(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!