TV műsor

KKM: az Afrikából érkező migrációt a megélhetés helyben biztosításával lehet kezelni

Gazdaság, 2019.05.15

Az Afrikából érkező migrációt az egyes országok gazdaságának fejlesztésével, munkahelyteremtéssel, a megélhetés helyben történő biztosításával lehet hatékonyan kezelni - mondta Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) export növeléséért felelős helyettes államtitkára, aki május 13-15. között Ruandában tárgyal.

A helyettes államtitkár az MTI-nek szerdán telefonon beszámolt arról, hogy a magyar-ruandai gazdasági kapcsolatok elmélyítése érdekében 20 fős üzletemberekből álló delegáció érkezett a ruandai fővárosba, Kigaliba.

Joó István kiemelte, Ruanda az 1994-es, a tuszik elleni népirtás súlyos válságából mára teljesen kilábalt, az országot vezető Paul Kagame elnök munkájának köszönhetően Afrika egyik legbiztonságosabb és leggyorsabban növekedő országává vált. Az elmúlt tíz évben évente 9-10 százalékos GDP-növekedést ért el, és jelentős mértékben fejlődött az infrastruktúrája is. Ruandának fontos szerepe van az térség stabilitásában. Mindez komoly tőke- és beruházásvonzó hatással jár, számos nyugat-európai országot vonzott oda - tette hozzá.

A KKM helyettes államtitkára elmondta, az üzletember-találkozó tapasztalatai szerint rendkívül nagy az érdeklődés az üzleti lehetőségek iránt, a legígéretesebb terület a mezőgazdaság, azon belül is a vetőmag és talajkondicionáló szerek exportja, a biztonságtechnika, a vízgazdálkodás, a biztonsági okmányok - útlevelek, személyigazolványok - gyártása, a banki informatikai szolgáltatások és az információs és kommunikációs technológiák.

Hozzátette, Ruanda stratégiai elhelyezkedése a térségben a magyar cégeknek rendkívül jó hídfőállást jelent.

Joó István elmondta, hogy a kormányzati találkozók során megbeszélést folytatott a ruandai védelmi minisztérium és a külügyminisztérium illetékeseivel. Átadták Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghívóját Richard Sezibera ruandai külügyminiszternek budapesti látogatásra. Egyeztetést folytattak a ruandai fejlesztési tanács felső vezetőivel is, akiket szintén meghívtak Magyarországra.

A helyettes államtitkár jelezte, hamarosan tiszteletbeli konzul kezdi meg működését Ruandában a magyar és ruandai gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében.

Felhívta a figyelmet arra, hogy becslések szerint Afrika lakossága 2050-re megkétszereződik, száma eléri a 2,7 milliárdot, ez adhatja a globális népességnövekedés több mint felét 2050-ig, ez is meghatározza a térség szerepét a világ folyamataiban.

Joó István hangsúlyozta, Magyarország a déli nyitás politika keretében kezdte meg a 2010-re leépített külgazdasági és politikai kapcsolatok újjáépítést a szubszaharai Afrika országaiban. Az elmúlt években számos eredményt értek el, amelyre építve a kormány az idén áprilisban elfogadta Magyarország Afrika stratégiáját.

A stratégia átfogó célja, hogy a közép-európai térségből Magyarország váljon a legaktívabb és legismertebb országgá a szubszaharai Afrikában. Számos intézkedés van folyamatban, például modell mintafarmokat hoznak létre a térségben a magyar agráripari termékek bemutatására.

Áttekintik, hogy mely országokkal érdemes kötött segélyhitel programot kialakítani, megvizsgálják, milyen adminisztratív és technikai akadályok lebontásával lehet gyorsítani a térségbe irányuló magyar exportot és beruházásokat - tette hozzá.

Ugyancsak áttekintik a Honvédelmi Minisztérium bevonásával, hogy milyen katonai, védelempolitikai, határvédelmi ismeretek átadását célzó képzéseket valósítsanak meg Magyarországon a szubszaharai térség országai számára - ismertette a helyettes államtitkár.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!