Lassuló ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás áprilisban

Gazdaság, 2024.04.23

Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI előzetes értéke 50,9 pontra, négyhavi mélypontra csökkent áprilisban a márciusi 52,1 pontról.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

Áprilisban az amerikai feldolgozóipari BMI előzetes értéke az elemzők által várt 52,0 pont helyett 49,9 pontra, négyhavi mélypontra süllyedt a márciusi 51,9 pontról.

A szolgáltatóipari BMI a márciusi 51,7 pontról 50,9 pontra, öthavi mélypontra csökkent áprilisban, elmaradva az 52,0 pontra számító elemzői előrejelzésektől.

Az előzetes adatok szerint a foglalkoztatás áprilisban 2020 júniusa óta először csökkent a kereslet gyengülésének jelei mellett.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza az eredményt kommentálva megjegyezte: az előzetes áprilisi BMI-adatok arra utalnak, hogy az Egyesült Államokban a gazdasági növekedés lendülete mérséklődött a második ngyedév elején.

A növekedés tovább veszíthet lendületéből a következő hónapokban, mivel áprilisban hat hónap után először csökkentek az új megrendelések, a vállalatok kibocsátásra vonatkozó várakozásai pedig öthavi mélypontra romlottak a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak fokozódásának hatására - tette hozzá Chris Williamson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!