TV műsor

Lengyelországban éves csúcsra nőtt a munkanélküliség decemberben

Gazdaság, 2021.01.27

    Varsó, 2021. január 27., szerda (MTI/PAP) - Hat hónap stagnálás után decemberben a tavalyi év legmagasabb szintjére nőtt a munkanélküliség Lengyelországban.

A lengyel statisztikai hivatal (GUS) szerdán azt közölte, hogy a decemberi ráta 6,2 százalékra emelkedett a novemberi 6,1 százalékról. A PAP lengyel hírügynökség által megkérdezett elemzők is 6,2 százalékos decemberi munkanélküliséggel számoltak.

A regisztrált munkanélküliek száma novemberhez képest decemberben 20 ezerrel, 1 millió 46 ezerre emelkedett.

Egy évvel korábban 2019 decemberében alacsonyabb, 5,2 százalék volt a munkanélküliség Lengyelországban. A tavalyi mélypont 5,4 százalék volt, amit márciusban jegyeztek fel, a legmagasabb ráta pedig a decemberi, 6,2 százalék.

A lengyel gazdaságot sem kerülték el a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai. A hazai össztermék (GDP) 8,2 százalékkal csökkent a második negyedévben éves összevetésben, miután az első negyedévben még 2 százalékkal nőtt. A harmadik negyedévben 1,5 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye éves szinten.

A kormány várakozása szerint a GDP tavaly 4,6 százalékkal csökkent. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden ismertetett legfrissebb előrejelzése szerint a lengyel GDP idén 2,7 százalékkal, 2022-ben pedig 5,1 százalékkal nő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!