Magyar és cseh cég részvételével új banki szoftverszolgáltató csoport jön létre

Gazdaság, 2021.10.12

Egyesült a magyar W.UP digitális banki fejlesztő cég és a cseh székhelyű Banking Software Company (BSC), a felek a szükséges hatósági jóváhagyások birtokában Finshape néven új cégcsoportot hoznak létre a nemzetközi terjeszkedés elősegítésére - tájékoztatták kedden az MTI-t.

A közleményben kiemelték: az egyesülés eredményeként létrejövő digitális banki technológiai szolgáltató egyedülálló módon lesz képes felgyorsítani a bankok ügyfélközpontú digitális fejlesztéseit.

A tranzakcióban részt vesz a PortfoLion Capital Partners kockázati- és magántőke-társaság, tőkeerős hátteret biztosítva a további terjeszkedéshez Európában, Ázsiában és a Közel-Keleten - ismertették.

A Finshape 650 fős csapata már az induláskor több mint 100 ügyfelet szolgál ki 4 kontinensen, köztük olyan bankokat, mint a Raiffeisen, a BNP Paribas, az Erste, a Société Générale vagy az Alfa-Bank. A csoportot Petr Koutný, a BSC vezérigazgatója és Nyíri József, a W.UP vezérigazgatója közösen irányítja majd.

Nieder Jenő, a PortfoLion vezérigazgató-helyettese, a Finshape csoport igazgatótanácsának elnöke a közlemény szerint elmondta, hogy a kelet-közép-európai régiót a magas technológiai képzettség, a fejlett digitális infrastruktúra és a vállalkozószellem teszi a digitális transzformáció egyik motorjává világszinten.

Petr Koutný, a BSC vezérigazgatója megjegyezte: a közös munka eredményeként még hatékonyabb segítséget tudnak nyújtani a bankoknak a technológiai piac vezető vállalataihoz történő felzárkózásban.

Nyíri József, a W.UP ügyvezetője szerint a két cég termékeinek és tudásának egyesítésével a bankok egy helyről tudják felvértezni magukat, hogy adat- és ügyfélélmény-vezérelt vállalattá válhassanak.

A koronavírus-járvány az elmúlt másfél évben felülírta a korábbi ügyféligényeket és jelentősen felgyorsította a bankszektor digitalizációját - tértek ki rá a közleményben. Az aktív online banki felhasználók száma 2024-re várhatóan eléri a 3,6 milliárdot, az európai, ázsiai és közel-keleti régió piacain a legtöbb banki szereplő mégis jelentős lemaradásban van a teljesen digitális "neobankok" és technológiai óriások által kínált ügyfélélményhez képest. A kelet-közép-európai pénzintézetek ötödének egyáltalán nincs digitalizációs stratégiája, és erre szakosodott szakembergárdával is csak körülbelül egyharmaduk rendelkezik.

Az 1990-ben alapított BSC banki szoftverszolgáltató kilenc európai városban rendelkezik irodákkal, melyek közül kettő Csehországban, kettő Szlovákiában és öt Oroszországban található.

A budapesti székhellyel és londoni irodával rendelkező W.UP 2014-ben jött létre és mára több mint 150 szakértőt foglalkoztat a pénzügyi szolgáltatások és a szoftverfejlesztés különböző területeiről.

A budapesti székhelyű PortfoLion kockázati- és magántőke vállalat korai fázisú startupokba és értett vállalkozásokba egyaránt befektet; az OTP Csoport tagja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!