Magyar Levente: folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési program

Gazdaság, 2022.09.22

Az Európát és a világot sújtó gazdasági válság, valamint az ukrajnai háború hatásait mindenki érzi, ennek ellenére a magyar kormány eltökélt szándéka, hogy folytatja a vajdasági gazdaságfejlesztési programot, mert van mire építeni, noha egyelőre nem tudnak olyan mértékben és ütemben érkezni a támogatások, mint korábban - hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Szabadkán.

A politikus két vajdasági városban, Újvidéken és Szabadkán nyitott meg egy-egy szállodát, amelyek megépítését a magyar kormány támogatta a vajdasági gazdaságfejlesztési programban.

Magyar Levente közölte: a gazdasági válság mindenkit megvisel, így az állami költségvetést is, de a támogatásokat nem állítják le. "Erőnkhöz mérten folyósítjuk a támogatásokat, (.) a program nem torpan meg, amíg erőnkből telik, folytatjuk a megkezdett munkát, mert van mire építeni" - húzta alá.

A két szálloda átadásával kapcsolatban kiemelte: az idegenforgalom területén az utóbbi időszakban nem voltak jellemzőek a nagyarányú beruházások, most viszont nagy lépést tettek afelé, hogy "a turisztikai piacon is domináns szerepelt vállaljanak a magyar gazdasági szereplők".

Az államtitkár sikeresnek értékelte a vajdasági gazdaságfejlesztési programot, hozzátéve, hogy most már több tízezer család van, amelyet pozitívan érintett ez a beruházássorozat, és lehetséges, hogy ha nincs ez a program, akkor sokan nem a szülőföldjükön keresték volna a boldogulást.

Arra is rámutatott, hogy a programot a kiváló szerb-magyar kapcsolatok tették lehetővé, ugyanakkor maga a program sikere is hatással van a két ország viszonyára, mert növeli a bizalmat a két fél között.

A vajdasági gazdaságfejlesztési program első, 2016-2018-as szakaszára Budapest kezdetben 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget. A programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték, a cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, valamint a folyamat visszafordítása volt. A gazdaságfejlesztési program második szakasza 2019-ben indult.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!