Májusban romlott a német és az euróövezeti gazdasági hangulat

Gazdaság, 2023.05.16

Májusban romlott a ZEW gazdaságkutató intézet németországi és euróövezeti gazdasági hangulatindexe.

A ZEW (Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) hat hónapra előretekintő németországi gazdasági hangulatindexe (economic sentiment index, ESI) mínusz 10,7 pontra, idei mélypontjára csökkent májusban az áprilisi 4,1 pontról. Az elemzői várakozások átlagában kevésbé romló, mínusz 5,3 pontos májusi adat szerepelt.

A mutató idén januárban először tért vissza a pozitív tartományba 2022 februárja, az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta, azonban májusban ismét negatív tartományba zuhant.

A felmérésbe bevont németországi gazdasági szereplők megítélése az aktuális környezeti feltételekről szintén romlott, a mutatószám mínusz 34,8 pontra csökkent az előző havi mínusz 32,5 pontról. A májusi érték azonban így is felülmúlta az elemzői várakozásokat, a piaci konszenzus ugyanis mínusz 37,0 pont volt.

Ismét nagyot esett a ZEW németországi gazdasági hangulatindexe. A pénzpiaci szakértők az amúgy sem jó gazdasági helyzet romlására számítanak a következő fél évben, úgy vélik, a német gazdaság enyhe recesszióba süllyedhet. A hangulati mutató csökkenésének egyik oka az a piaci várakozás, hogy az Európai Központi Bank tovább folytatja a kamatemelést. Az Egyesült Államok esetleges fizetésképtelensége a következő hetekben szintén növeli a bizonytalanságot - kommentálta az eredményeket Achim Wambach, a ZEW elnöke.

A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatmutatója is idei mélypontjára csökkent májusban: mínusz 9,4 pontra süllyedt a várt mínusz 1,0 pont helyett az előző havi 6,4 pontról.

Az aktuális gazdasági helyzet megítélését számszerűsítő mutató euróövezeti értéke azonban javult, 2,7 ponttal mínusz 27,5 pontra nőtt, míg az euróövezeti inflációs várakozások mutatója 0,6 ponttal emelkedett, mínusz 81,9 ponton állt májusban.

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet 1991 óta havi rendszerességgel végzi el a felmérését bankok, biztosítótársaságok és kiválasztott vállalatok megkérdezésével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!