Márciusban 3,9 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban

Gazdaság, 2024.04.09

Márciusban 3,9 százalékra csökkent a munkanélküliség a februári 4,0 százalékról Csehországban - közölte kedden Prágában a cseh munkaügyi hivatal sajtótájékoztatón.

Március végén 289 ezren kerestek állást, 7500-zal kevesebben, mint egy hónapja. A szabad munkahelyek száma 269 ezer, és lényegében már negyedik hónapja változatlan. Egy szabad munkahelyre átlagban 1,1 munkát kereső jut.

Egy éve, 2023 márciusában 3,7 százalékos volt a munkanélküliség, amelynek tavaszi csökkenése mögött a beinduló szezonmunkák álltak - mutattak rá az elemzők.

Tekintettel a szokatlanul meleg időjárásra az idén a mezőgazdasági és az építőipari szezonmunkák korábban kezdődtek a megszokottnál.

A legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta, 2,8 százalékos, Prágában volt.

A munkaügyi hivatal szerint a cégek leginkább építőipari munkásokat, raktárosokat, szerelőket, tehergépkocsivezetőket és szakácsokat keresnek. A legnagyobb kereslet az új munkások iránt Prágában és a közép-csehországi régióban van.

A Csehországban befogadott ukrajnai menekültek közül március végén több mint 124 ezren dolgoztak, kétharmadukat nő. Az ukránok leginkább Prágában és környékén dolgoznak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!