Márciusban csökkent a munkanélküliség Csehországban

Gazdaság, 2021.04.07

Márciusban 4,2 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban a februári 4,3 százalékról - közölte a cseh munkaügyi hivatal szerdán Prágában.

A hivatal közleményéből kiderül, hogy az állást keresők száma 306 600-ra csökkent, míg az új munkahelyek kínálata 338 ezerre emelkedett.

Nemzetközi összehasonlításban a csehországi munkanélküliség a második legalacsonyabb az Európai Unióban - jegyezte meg a hivatal.

Jana Malácová, munkaügyi és népjóléti miniszter szerint a munkaerőpiac helyzetének alakulására pozitív hatással van egyebek között a kormány munkahelyeket megtartó, Antivirus programja is. A piaci szakértők is egyetértettek abban, hogy a kormány vállalkozásokat segítő programjainak kedvező hatása volt a munkanélküliségi helyzet alakulására.

A szaktárca által szerdán nyilvánosságra hozott adatokból kiderült, hogy eddig 71 700 cseh cég kapott támogatást az Antivirus programból. A támogatások összértéke 36,9 milliárd koronát (516,6 milliárd forint) tesz ki. A járvány idején több mint egymillió alkalmazott kapott teljes bért, vagy bérkiegészítést a cseh államtól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!