MBH Bank: jelentős állománynövekedés, 92,8 milliárd forint eredmény az első negyedévben

Gazdaság, 2024.05.30

Jelentős növekedés mellett kimagasló pénzügyi eredményeket ért el 2024 első negyedévében az MBH Bank Nyrt., a mérlegfőösszege csaknem 11 785 milliárd forintra nőtt, amely több mint 1337 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi bázisidőszakit; adózás előtti eredménye elérte a 92,8 milliárd forintot, tőkearányos megtérülése pedig a nemzetközi viszonylatban is kimagasló 30,4 százalékot - közölte az MTI-vel a bank csütörtökön.

Azt írták, jelentős állománynövekedéssel zárta az év első három hónapját a társaság, amely részben a Fundamenta akvizíciónak köszönhető. A bank bruttó hitelállománya meghaladta az 5643 milliárd forintot, amely 14,5 százalékkal magasabb a 2023 első negyedévinél, ügyfélbetétállománya pedig 7588 milliárd forint lett, 18,2 százalékkal nőtt éves összehasonlításban.

Lakossági területen ugrásszerű, 30,4 százalékos növekedést ért el a bank a hitelállományban, amely így 2216,5 milliárd forintra nőtt, a lakossági betétállomány pedig csaknem 24 százalékkal, 3166,5 milliárd forintra emelkedett - ismertették.

A vállalati üzletágban ugyancsak stabil növekedés mutatkozott: éves összevetésben 3,4 százalékkal, 2755,8 milliárd forintra bővült a hitelállomány, míg a betétállomány 16,8 százalékkal emelkedett, elérve a 4036 milliárd forintot.

A lízing területen pedig - ahol a csoport továbbra is a piac első számú szereplője - csaknem 10 százalékkal, 563 milliárd forintra nőtt a hitelállomány a bázisidőszakhoz képest - írták.

Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója a közleményben kifejtette, "az MBH Bank folyamatosan és stabilan növekszik, amit jól szemléltetnek bővülő állományaink. Az organikus növekedés mellett ehhez az első negyedévben lezárult Fundamenta-tranzakció is nagy mértékben hozzájárult, melynek köszönhetően mintegy félmillió új ügyféllel gyarapodtunk. Az egyre kedvezőbb gazdasági környezet, és az ennek hatására beinduló hitelezés nyomán az előttünk álló időszakra vonatkozóan is optimisták vagyunk. Célunk továbbra is, hogy ügyfeleinknek a legjobb szolgáltatást biztosítsuk, és minden szegmensben piacvezető bankká váljunk".-

A bankcsoport adózás előtti eredménye 92,8 milliárd forint lett, korrigált teljes időszaki átfogó jövedelme közel 63 milliárd forint, amely 74,3 százalékkal jobb eredmény az előző negyedévhez képest.

Az MBH Bank jövedelmezősége 2024 első negyedévében is kimagasló volt, tőkearányos megtérülési mutatója elérte a 30,4 százalékot. Az erős költségkontrollnak köszönhetően a csoport működési költsége 61,6 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, ami közel 30 százalékos csökkenést mutat az előző negyedévhez képest, éves összevetésben pedig mindössze 1,9 százalékkal, infláció alatt növekedtek a költségek. Az eredmények mellett az MBH Bank az első negyedévben csaknem 33,2 milliárd forint értékű bankadót és extraprofit adót könyvelt a teljes évre.

Az MBH Bank tőkemegfelelési mutatója 18,9 százalékos, amely továbbra is jelentősen meghaladja a szabályozói elvárásokat, míg az elsődleges alapvető tőkemegfelelési mutató 17,3 százalék volt, 1074,2 milliárd forintnyi saját tőke mellett, amely éves alapon közel 30 százalékkal emelkedett - ismertették.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!