Megerősítette a K&H Bank befektetési ajánlású besorolásait a Fitch Ratings

Gazdaság, 2024.04.05

Megerősítette pénteken a K&H Bank befektetési ajánlású besorolásait a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett döntése szerint az osztályzatok kilátása változatlanul negatív.

A Fitch által bejelentett megerősítés a pénzintézet "BBB plusz" hosszú távú kibocsátói csődkockázati besorolására és a "bbb mínusz" "életképességi" minősítésre (Viability Ratings, VR) vonatkozik.

A Fitch Ratings osztályzati módszertanában a VR-mutató a normál, önálló üzletmenetből fakadó inherens banki hitelképességi minőséget méri a rendkívüli külső segítség lehetőségének figyelembevétele nélkül.

A K&H Bank osztályzatainak megerősítéséhez fűzött indoklásában a hitelminősítő kiemelte azt a véleményét, hogy a belga tulajdonos, az "A plusz/a" kibocsátói és VR-besorolásokkal ellátott KBC Bank nagy valószínűséggel támogatásban részesítené szükség esetén a magyar érdekeltséget, tekintettel egyebek mellett arra, hogy a KBC számára jelentős megítélésbeli kockázatokkal járna, ha az Európai Unión belüli érdekeltsége törlesztési hátralékba kerülne.

A Fitch közölte, hogy a specifikus országkockázati korlátok nélkül egalizálná a K&H besorolásait a KBC hosszú távú minősítéseivel.

A hitelminősítő hangsúlyozta mindazonáltal azt is, hogy a K&H-ra érvényben tartott osztályzatai figyelembe veszik a KBC és a K&H közötti magas szintű vállalatvezetési és működési integrációt.

Mindemellett ha bármilyen segítségre lenne is szüksége a magyar érdekeltségnek, az igényelt támogatás mértéke nem befolyásolná érdemben a KBC segítségnyújtási kapacitását, tekintettel a belga pénzügyi csoport szilárd adósprofiljára és a K&H viszonylag kis méretére - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő szerint a K&H Bank VR-besorolása a magyar pénzintézet jó eszközminőségének, a magyar piac harmadik legnagyobb bankjaként elért szilárd helyzetének és ellenállóképességet mutató ciklikus teljesítményének elismerése.

A VR-minősítés tükrözi emellett a K&H kiegyensúlyozott üzleti modelljét és a hazai társintézményekénél alacsonyabb kockázatvállalási hajlandóságát, jóllehet ezek a jellemzők nem különülnek el teljesen a magyarországi működési környezetből eredő kockázatoktól - fogalmaz pénteki elemzésében a Fitch Ratings.

A cég ugyanakkor a K&H besorolásait alátámasztó tényezők között említi az észszerű tőkemegfelelési mérőszámokat - amelyeken a tulajdonos szükség esetén javíthat -, valamint a betétállományra alapuló megfelelő finanszírozási helyzetet.

A Fitch Ratings szerint a magyar bank kinnlevőségi portfóliójának minősége tükrözi az óvatos kockázatvállalási gyakorlatot. A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a K&H problémás kinnlevőségeinek rátája - amely az elmúlt három évben 2-3 százalék között mozgott - a következő két évben is jórészt stabil marad.

A Fitch várakozása szerint a K&H a továbbra is magas, jóllehet csökkenő kamatok, a növekvő hitelkihelyezés, valamint az adminisztratív költségek és az eszközminőség feletti jó ellenőrzés környezetében a következő 12-18 hónapban is fenntartja a kockázattal súlyozott eszközállományhoz mért működési eredmény megfelelő, 3 százalék feletti rátáját.

A Fitch kiemeli, hogy ez a mutató tavaly 4,1 százalék volt.

Nemrégiben egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Ratings a K&H Bank hosszú és rövid távú betéti osztályzatait erősítette meg elsőrendű "A3/Prime-2" szinten, változatlan stabil kilátással.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!