Megszavazta a Richter közgyűlése a részvényenként 423 forintos osztalékot

Gazdaság, 2024.04.25

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

A közgyűlés döntése szerint a 2023-as üzleti év eredménye után fizetendő osztalék mértéke az anyavállalat tulajdonosaira jutó, értékvesztéssel korrigált konszolidált adózott eredmény 46 százaléka, egy törzsrészvényre 423 forint.

Az osztalékfizetési összeg 78,8 milliárd forint, a kifizetés június 13-án kezdődik. Tavaly a vállalat 390 forint részvényenkénti osztalékot fizetett.

A közgyűlés elfogadta emellett a társaság konszolidált beszámolóját 1361,217 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 160,651 milliárd forint adózott eredménnyel, valamint egyedi beszámolót 1327,091 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 186,901 milliárd forint adózott eredménnyel.

Az éves rendes közgyűlés felhatalmazza az igazgatóságot a 2024. évi rendes közgyűléstől számított 18 hónap időtartamra, hogy a társaság saját törzsrészvényt vásároljon tőzsdei, illetve tőzsdén kívüli forgalomban, legfeljebb a társaság mindenkori jegyzett tőkéjének 10 százalékáig terjedő mértékben, a tőzsdei ártól felfelé legfeljebb +10 százalékos, lefelé legfeljebb -10 százalékos eltérésű vételi áron.

A saját részvények vásárlása a Richter stratégiai céljai megvalósítását segíti elő, így különösen felvásárlási ügyletekben a saját részvények fizetési eszközként való felhasználása, és a Richter részvényalapú munkavállalói és vezetői ösztönzési rendszerei részvényszükségletét biztosítja.

A Richter a BÉT prémium kategóriás kibocsátója, árfolyamuk egy éven belül 8010 és 9965 forint között változott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!