MFB: megjelent a KKV Technológia Plusz Hitelprogram kiírása

Gazdaság, 2024.03.28

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra - tájékoztatta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az MTI-t pénteken.

A közlemény szerint a 155,54 milliárd forint keretösszegű program a bank által kialakított MFB Pont Plusz hálózaton keresztül, az MBH Bank és a Gránit Bank megkülönböztetett fiókjaiban lesz elérhető április 30-tól.

Hangsúlyozták: a kormány kiemelt célja idén a gazdasági növekedés újraindítása, melynek érdekében kiemelt figyelmet kap a vállalkozások fejlesztése, az új beruházások ösztönzése, a hatékonyság és a termelékenység növelése.

Ezt a célt támogatja a GINOP Plusz program első prioritása is, amely kedvező és célzott hitelprogramokkal segíti a vállalkozásokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium a kormányzati KKV Stratégiában is meghatározott, kiemelt feladatának tekinti, hogy ezek a források a lehető leghamarabb elérhetőek legyenek és hozzájáruljanak a nemzetgazdasági célokhoz.

A 2021-2027-es finanszírozási ciklusban a visszatérítendő pénzügyi források közül elsőként, április 30-tól, a GINOP Plusz program első prioritásához tartozó KKV Technológia Plusz Hitelprogram (GINOP Plusz-1.4.3-24) lesz igényelhető.

A csütörtökön hivatalosan is közétett felhívásnak megfelelően a hitelprogram célja a hazai KKV-k termelékenységének és hozzáadott értékének növelése a technológiai és szervezeti megújítás támogatásán keresztül.

Közölték: a további cél a vállalkozások korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtése, bővítésének támogatása, lehetővé téve megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására vonatkozó energiahatékonysági beruházásokat is.

A hitelprogram támogatja a vállalkozások olyan beruházásait, ahol a cégek rövid és középtávon bevételt termelő, megtérülő technológiákba fektetnek be, azonban a tőke- és hitelpiaci feltételek eddig akadályozták a finanszírozást - írták.

A vállalkozások ügyletenként 10 millió és 100 millió forint közötti hitelösszeget igényelhetnek - tették hozzá.

A hitel Budapest kivételével az ország egész területén felhasználható, a keretösszeg legalább 65 százalékából pedig a négy leghátrányosabb helyzetű régióban, azaz a Dél-Alföldön, a Dél-Dunántúlon, az Észak-Alföldön, illetve Észak-Magyarországon projektet megvalósító vállalkozások részesülhetnek.

Az MFB működésében mérföldkövet jelent az első európai uniós pénzügyi forrású hitelprogram elindulása, amely már az új finanszírozási ciklushoz kapcsolódik. Az előző programozási időszakban a bank több mint 50 ezer ügyféllel állt kapcsolatban, és több mint 1000 milliárd forintot folyósított, így az EU egyik legfelkészültebb hálózatával biztosítjuk a források gyors és hatékony piacra juttatását - idézte a közlemény Sipos-Tompa Leventét, az MFB Zrt. elnök-vezérigazgatóját.

További információkat a www.mfb.hu oldalon, illetve a www.palyazat.gov.hu oldalon érhetnek el az érdeklődők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!