MNB: februárban aktívumba fordult a fizetési mérleg

Gazdaság, 2019.04.15

A januári 154 millió euró hiányt követően februárban 184 millió euró többletet mutatott a folyó fizetési mérleg. A javulás alapvetően annak köszönhető, hogy az áruforgalmi egyenleg hasonlóképpen pozitívba fordult, a januári 161 millió deficittel szemben 251 millió euró aktívummal zárt februárban - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján elérhető legfrissebb előzetes adatokból.

Miközben az áruforgalomban bekövetkezett fordulat 412 millió euróval javította a fizetési mérleg egyenlegét, a szolgáltatások külkereskedelmében jelentkező exporttöbblet 40 millió euróval, 496 millió euróra csökkent, de így is duplája maradt az áruforgalmi többletnek. Az idegenforgalmi szolgáltatások többlete ezen belül 224 millió eurót tett ki, alig 10 millió euróval kevesebbet a januárinál.

A fizetési mérlegben a múlt év második felében már deficitet mutatott az áruforgalom és a tavalyi év egészét 1,400 milliárd euró hiánnyal zárta az előző évi 1,909 milliárd többlettel szemben.

A pénzügyi adatok előtt a KSH számai már előrejelezték a javulás esélyét, először az ipari termelés élénkülésével, amely éves összevetésben a januári 4,4 százalékról 5,9 százalékkal nőtt februárban. Ezzel párhuzamosan az euróban számolt export növekedése is 0,1 százalékpontra megközelítette az import ütemét, amivel hosszú hónapok óta először az aktívum meghaladta az egy évvel korábbit.

A jövedelmek áramlása nem hozott érdemi elmozdulást a folyó fizetési mérlegben januárról februárra.

Az uniós tőketranszferek összege 257 millió euró volt februárban, 52 millióval több az előző havinál.

Az ország külső pénzügyi helyzetének alakulását jellemző és a folyó mérleg és a tőkemérleg összesített egyenlegéből számolt úgynevezett finanszírozási képesség a külfölddel szemben a januári 51 millió euróról 436 millió euróra ugrott februárban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!