Nem módosította alapkamatát a Bank of England

Gazdaság, 2024.06.20

A várakozásoknak megfelelően nem módosította tavaly augusztus óta érvényes 5,25 százalékos alapkamatát a Bank of England.

A brit jegybank idei negyedik kamatdöntő üléséről kiadott csütörtöki tájékoztatás szerint a kilenctagú monetáris tanács megosztott volt: heten kamattartásra szavaztak, két tanácstag 0,25 százalékpontos kamatcsökkentésre voksolt.

A Bank of England - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság központi bankja - tizennégy kamatemelést hajtott végre azután, hogy 2021 decemberében, 0,10 százalékos mélységi kamatrekordról indulva elkezdte szigorítási ciklusát az inflációs nyomás enyhítése végett.

Az így elért és továbbra is érvényes 5,25 százalékos alapkamat 16 évi csúcs.

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt ugyanakkor a hetedik egymás után, amelyen a Bank of England monetáris tanácsa nem módosította a jegybanki kamatszintet.

A piaci szereplők és az elemzők nem is számoltak azzal, hogy a Bank of England már ebben a hónapban elkezdi kamatcsökkentési ciklusát, annak ellenére sem, hogy a brit statisztikai hivatal (ONS) éppen előző nap ismertetett adatai szerint az éves összevetésben számolt infláció májusban - több mint három éve először - a jegybank 2 százalékos célszintjére lassult. Az átlagon belül ugyanis a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektorban továbbra is folyamatosan magas - ráadásul májusban az elemzői várakozásokat is meghaladta - a drágulás mértéke.

Az ONS adatai szerint a szolgáltatások a múlt hónapban átlagosan 5,9 százalékkal voltak drágábbak, mint tavaly májusban.

A kamattartásról szóló döntés indoklásában a Bank of England monetáris tanácsa is kiemelte: a testület több tagja számára a teljes kosárra számolt 2 százalékos éves májusi infláció önmagában "nem volt feltétlenül jelzésértékű" annak megítéléséhez, hogy az infláció tartósan visszatért-e a Bank of England 2 százalékos célszintjére.

A szolgáltatási szektor továbbra is magas inflációja alátámasztja azokat a nézeteket, amelyek szerint az átgyűrűző hatások makacs felfelé ható nyomást gyakorolnak az inflációra - áll a pénzügypolitikai testület üléséről csütörtökön kiadott jegyzőkönyvben.

A monetáris tanács szerint további bizonyítékokra van szükség az inflációs nyomás enyhülésére a pénzügypolitika restriktív jellegének enyhítése előtt.

A TD Securities londoni pénzügyi-befektetési szolgáltató csoport elemzése szerint a szolgáltatási szektor inflációját magasan tartó tényezők között lehet akár Taylor Swift amerikai popsztár jelenleg zajló nagy-britanniai turnéja is, amely több százezer rajongót mozgat meg.

A ház számításai szerint a szállásköltségek megugrása átmenetileg 30 bázispontot is hozzáadhat a brit szolgáltatási szektor éves összevetésű inflációjához.

Egy másik nagy londoni befektetési bankcsoport, a Barclays számításai szerint a Taylor Swift-koncertsorozat összesen 1,18 milliós közönséget vonz a stadionokba, és ez a rajongótömeg várhatóan 997,2 millió fontot (csaknem 470 milliárd forintot) költ szolgáltatásokra.

Az egyik tekintélyes londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a kamattartásról szóló döntés csütörtöki ismertetése utáni gyorselemzésében közölte: várakozása szerint a Bank of England augusztusban kezdi kamatcsökkentési ciklusát. A ház szerint ugyanakkor ez is nagyon nagy mértékben függ attól, hogy lesznek-e addig további bizonyítékok a szolgáltatási szektor inflációjának lassulására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!