Nőtt a Magyarországon működő francia vállalatok száma

Gazdaság, 2024.06.06

Magyarországon 544 francia tulajdonú vállalat működik, csaknem 11 százalékkal több, mint 2020-ban, csaknem 49 ezer munkavállalóval, éves árbevételük több mint 13 milliárd euró - közölte a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara csütörtökön az MTI-vel, a Magyarországi Francia Nagykövetség Gazdasági Osztályával és a Francia Külkereskedelmi Tanácsosok magyarországi szervezetével készített tanulmányuk alapján.

A közlemény szerint a Francia jelenlét Magyarországon 2024 című kiadványhoz hasonlót 2020-ban készítettek, Franciaország azóta is tartja kiemelt befektetői pozícióját Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint Franciaország az ötödik legnagyobb külföldi befektető Magyarországon, 5,15 milliárd eurós befektetési összeggel, ami az összes külföldi befektetés 5,1 százaléka - idézték az adatokat.

Az ötödik hely elsősorban a már Magyarországon lévő francia vállalatok újbóli befektetésének eredménye. Az új vállalatok létrehozásával összefüggő működőtőke-beáramlás sokkal visszafogottabb, mint korábban. A magyarországi francia jelenlét változott az elmúlt időszakban, a nagy francia cégcsoportok túlsúlya visszaesett, helyettük a kis- és középvállalatok, valamint a közepes piaci tőkeértékű vállalatok súlya nőtt - írták.

A tanulmány szerint az élelmiszeripar-kereskedelem-fogyasztási javak ágazat, valamint az ipari tevékenység még mindig a magyarországi francia vállalatok árbevételének közel felét adják, míg az érintett vállalatok a teljes francia jelenlét 37 százalékát teszik ki, az alkalmazottaik létszáma az összlétszám 35 százalákát. A két ágazaton belül a kis- és közepes vállalkozások és a közepes piaci tőkeértékű vállalkozások erős jelenléte jellemző.

A tanulmány kiemeli az autóipar dinamizmusát is, amely négy év alatt megduplázta árbevételét és 64 százalékkal növelte alkalmazottainak számát. A környezetvédelmi és energetikai ágazatban az új vállalkozások száma jelentősen emelkedett, mind az árbevétel, mind a foglalkoztatottak száma erőteljesen nőtt.

Az építőiparban, az iparban és a fogyasztási cikkek ágazatában a Magyarországon működő francia vállalatok számának csökkenése ellenére jóval magasabb árbevételt regisztráltak, mint 4 évvel ezelőtt.

Az 1991-ben alapított Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamarának több mint 230 tagja van, köztük magyar és francia kis- és középvállalkozások, jelentős francia cégek leányvállalatai, illete egyéni vállalkozók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!