Nőtt az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya januárban

Gazdaság, 2024.03.07

Az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya nőtt az előző hónaphoz képest januárban - derült ki az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint januárban az elemzői várakozásokban szereplő 63,5 milliárd dollár helyett 67,4 milliárd dollár, kilenc hónapja a legnagyobb volt az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya, 5,1 százalékkal magasabb a decemberi 64,2 milliárd dollárnál.

Az export 0,1 százalékkal 257,2 milliárd dollárra nőtt januárban, elsősorban a járművek, alkatrészek és motorok, ezen belül a személygépkocsik és egyéb autóalkatrészek és -tartozékok, valamint a fogyasztási cikkek és a tőkejavak kivitelének bővülése miatt.

Az import januárban 1,1 százalékkal, 324,6 milliárd dollárra emelkedett a decemberben jegyzett 321,0 milliárd dollárról a tőkejavak (ezen belül elsősorban a számítógép-tartozékok, számítógépek és félvezetők), valamint a járművek, alkatrészek és motorok importjának növekedése miatt.

A politikailag is kényes kínai relációban a külkereskedelmi mérleg hiánya az előző havi 22,8 milliárd dollárról 22,9 milliárd dollárra emelkedett januárban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!