Időjárás
meteoblue
TV műsor

Novemberben folytatódott az új járművek értékesítésének csökkenése Romániában

Gazdaság, 2021.12.03

Novemberben folytatódott Romániában az újautó-értékesítés csökkenése, a forgalomba helyezett új járművek száma 13 százalékkal esett vissza a tavalyi tizenegyedik hónaphoz mérten - közölte pénteken a Ziarul Financiar című román gazdasági napilap.

A romániai autógyártók egyesületének adatai szerint novemberben 11 480 új járművet helyeztek forgalomba, ami 13 százalékos csökkenést jelent éves szinten. Októberben és szeptemberben is visszaesést jegyeztek fel, így három hónapja tart a hanyatlás.

Az idei első tizenegy hónapban a forgalomba helyezett új járművek száma 0,93 százalékkal, 109 350-re csökkent a tavalyi év azonos időszakához mérten.

A lap szerint a csökkenés az elektromos félvezetők globális hiányával magyarázható, amely a román autóipart is sújtja. A romániai gyártók szeptember óta kénytelenek voltak többször is kényszerszünetet tartani. A lap szerint azok a gyártók vannak előnyben, amelyek rendelkeznek korábban legyártott járművekkel, így viszonylag rövid idő alatt a vásárlók rendelkezésére tudják bocsátani a megvásárolt autót.

Novemberben a forgalomba helyezett használt járművek száma is 11,39 százalékkal, 30 280-ra csökkent, az első tizenegy hónapban 0,63 százalékkal kevesebb, 368 521 használt járművet helyeztek forgalomba Romániában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!