Nyereséggel zárta az INA az első negyedévet

Gazdaság, 2024.04.25

Az INA horvát olajipari vállalat nettó nyeresége az idei első három hónapban elérte a 11,9 millió eurót, a cég tavaly az első negyedévben 14,2 millió euró veszteséget termelt.

Az MTI-hez eljuttatott eredménybeszámoló szerint a társaság teljes árbevétele 2024 első negyedévében 802 millió eurót tett ki, ami 5 százalékkal több, mint tavaly az első három hónapban volt.

Az olajiparban kiemelten figyelt, új beszerzési árakkal becsült (CCS), tisztított EBITDA (kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény) egyszeri tételek nélkül elérte a 64 millió eurót, ami 40,5 millió euróval több, mint tavaly ugyanebben az időszakban volt.

A beruházások értéke 101 millió euróra nőtt, ami nagyjából a kétszerese a 2023 első negyedévinek, és amelyhez a finomítás és marketing szegmens járult hozzá a legnagyobb mértékben. A rijekai finomítókorszerűsítés 87 százalékos készültséget ért el, más folyamatban lévő növekedési projektek és hatékonyságnövelések mellett. A társaság pénzügyi helyzete stabil: a cég nettó adóssága 425 millió eurót tett ki, 20 százalékos adósság-sajáttőke arány mellett - közölte az INA.

Ortutay Zsuzsanna, az INA igazgatótanácsának elnöke a közleményben rámutatott: 2024 eleje - az előző két év zűrzavarai után - általánosságban jó környezetet mutat: stabil olajárakkal, de a gázárak jelentős visszaesésével az előző időszakhoz képest, így a CCS EBITDA egyszeri tételek nélkül 64 millió euró volt.

Kiemelte: az olaj- és gázfeltárás és -termelés - amely a termelés várható természetes csökkenésével küzd - új projektekkel folytatódik. Az új egyiptomi koncesszió mellett a horvát SA-07 szárazföldi blokkban 40 százalékos üzemi részesedést szereztek. Emellett pedig folyik az INA két geotermikus blokkjának előkészítő munkálata - mutatott rá Ortutay Zsuzsanna.

Emlékeztetett, hogy az INA a következő időszakban a már létező két naperőműve (Virje és Sisak) mellett továbbiak építését is tervezi telephelyein. Továbbá a vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben.

A projektek hozzájárulnak a vállalat zöld átállásban tett erőfeszítéseihez, és az INA lesz az első kereskedelmi zöld hidrogén gyártó Horvátországban - hangsúlyozta Ortutay Zsuzsanna.

Jelezte: a zöld átalakuláshoz szükséges forrásokat az INA alaptevékenységéből kell előteremteni, ezért fontosnak nevezte az üzleti tevékenység hatékony és nyereséges működtetését.

"Természetesen a zöld átállást támogató projektek megvalósítására irányuló törekvéseinkben európai uniós forrásból származó társfinanszírozással is számolunk. Az értékesítések szokásos szezonális jellege mellett a következő negyedévek várhatóan tovább erősítik az INA eredményeit" - húzta alá az INA igazgatótanácsának elnöke.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!