OGY - A gazdasági bizottság támogatta két új tag megválasztását a monetáris tanácsba

Gazdaság, 2023.03.27

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésén két új tag megválasztását támogatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsába. A testület új tagja lesz Búza Éva és Kovács Zoltán.

Lejáró mandátumok miatt vált szükségessé a két új tag jelölése a monetáris tanácsba, Parragh Bianka megbízatása március 23-án lejárt, Kocziszky Györgyé pedig április 6-ig tart.

A bizottság hétfőn három jelöltet, Csath Magdolnát, Búza Évát, és Kovács Zoltánt hallgatta meg. Csath Magdolna megválasztását a bizottság nem támogatta. Búza Éva a munkát április 6-án kezdheti meg, Kovács Zoltánt március 27-i kezdéssel javasolták a monetáris tanácsba.

Búza Éva meghallgatásán elmondta: a járvány gazdasági hatásai még nem múltak el, és a háborús szankciók miatti energiaválság súlyosan érinti az európai gazdaságokat. Az élelmiszerek, az energia és az üzemanyag áremelkedése miatt magasabb a magyar inflációs adat a régiósnál. A jegybank elsődleges feladata az árstabilitás, ennek érdekében elengedhetetlennek nevezte a magas infláció letörését, mivel az megakasztja a növekedést, visszafogja a beruházásokat, veszélyezteti az ország felzárkózását. A feladat komoly kihívás, jelentős kockázatokkal terhelt, de Búza Éva szerint vannak pozitív előremutató jelek. Ezek közé sorolta az energiaárak mérséklődését, a gázárak csökkenését, a munkaerőpiac stabilitását.

Hozzátette: a magyar tőkepiac likviditási helyzete stabil, a bankok nem rendelkeznek számottevő kitettséggel a csődbe került amerikai bankokkal kapcsolatban.

Kovács Zoltán ismertetése szerint 25 éve dolgozik közgazdászként, meghatározó befektetési bankokban, majd a vállalati szférában dolgozott, volt a Magyar Posta vezérigazgató-helyettese. Jelenleg a felsőoktatásban tevékenykedik.

Csath Magdolna előadásában azt hangsúlyozta, hogy a monetáris tanács működése és munkája fontos a reálgazdaságnak, meg kell teremtenie a monetáris és fiskális politika közötti egyensúlyt. A versenyképesség és a gazdasági ellenállóképesség javításához az innováció és a termelékenység területén kell előrelépni szerinte, mert Magyarország ebben le van maradva.

Tordai Bence (Párbeszéd) felvetette, hogy a tanács eddig ellenvetés nélkül, egyhangúlag hozta a döntéseit. Azt kérdezte a jelöltektől, hogy milyen szándékkal mennek be a tanács ülésére akár már kedden, esetleg "hozzá rontják a monetáris politikát a fiskális politikához".

Mellár Tamás (Párbeszéd) alelnök vitatta Búza Éva felvetését, hogy az inflációt a háború, az energiaár, és az élelmiszerárak okozzák. Az alelnök Csath Magdolna jelölését támogatta.

Z.Kárpát Dániel (Jobbik) szerint minden jelölt komoly tapasztalattal rendelkezik, ugyanakkor nem csak a felsorolt okok vezettek a magas inflációhoz. Azt tudakolta a jelöltektől, hogy hogyan látják reálisnak az infláció letörését, és hogyan képzelik el a forint árfolyamának stabilizálását.

Szatmáry Kristóf (Fidesz) szerint három kiváló jelölt van, sajnos csak két tagot lehet választani.

Dúró Dóra hozzászólása szerint Csath Magdolna a Mi Hazánk jelöltje, akit Mellár Tamás (Párbeszéd) is támogat, mindez azt mutatja, hogy nem pártpolitikai alapú delegálásról van szó, a jelölt elismert szakmai és társadalmi életúttal rendelkezik.

Búza Éva a képviselők felvetéseire adott válaszában kiemelte: a jegybank elnöke nem rendelkezik a tanácstagokra befolyással, utasításokra sincsen joga, a tagok függetlenek. A kormány és a jegybank egyformán elkötelezett az infláció mihamarabbi letörése mellett. A monetáris és fiskális politika együttműködésére szükség van a kialakult helyzet megfelelő kezeléséhez. Az árfolyamra vonatkozó kérdésekre leszögezte: a jegybanknak nincsen árfolyamcélja.

Kovács Zoltán szerint egységes a kép: mindenki azért tesz, hogy egyszámjegyű infláció legyen Magyarországon. Matolcsy György pedig nem a főnökük lesz - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!