Otthon Centrum: 12,5 százalékkal drágultak a lakóingatlanok Budapesten az első fél évben

Gazdaság, 2022.08.01

A felpörgött kereslet az első fél évben átlagosan 12,5 százalékkal emelte az árakat a budapesti lakóingatlan-piacon a 2021-es átlagárhoz képest - közölte az Otthon Centrum hétfőn az MTI-vel.

Az ingatlanközvetítő hálózat saját adatain alapuló elemzése szerint az áremelkedés hátterében az áll, hogy a romló gazdasági környezet és a háború okozta bizonytalanságban egyre többen fordulnak az ingatlan, mint legbiztonságosabb befektetés felé.

A közlemény idézi Soóki-Tóth Sándor elemzésvezetőt, aki megjegyezte: az érdeklődőknek a napról napra emelkedő árak miatt sietős lett a vásárlás, ami fokozta a keresletet.

Míg a használt téglalakások négyzetméterára egész Budapestre vetítve 882 ezer forint volt a vizsgált időszakban, addig Budán az átlagos ár először lépte át az egymillió forintot (1,034 millió). Ennek ellenére a legdrágább ingatlanok mégis Pesten, a belvárosban találhatók (1,15 millió) - áll a közleményben.

A panellakások továbbra is a legkedvezőbb árfekvésű ingatlanok a fővárosban, körükben az átlagos áremelkedés 20 százalék volt. Az átlagos négyzetméterár Pesten 761 ezer, Budán 769 ezer forint. A pesti peremkerületekben viszont átlagosan 642 ezer forintért cseréltek gazdát a panellakások.

A családi házak átlagos négyzetméterára az idén 638 ezer forint, ami 18 százalékkal magasabb a tavalyinál.

A legdrágább kerület a II., ahol kereken egymillióba kerül egy családi ház négyzetmétere, míg a XX. kerületben 446 ezer forint az átlagár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!