TV műsor

Románia nem vesz részt a Nemzetközi Beruházási Bank tőkeemelésében

Gazdaság, 2021.07.13

Románia nem vesz részt a Nemzetközi Beruházási Bank tőkeemelésében - jelentette ki  Florin Citu román miniszterelnök kedden.

A román kormányfő egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta: meglepte Alexandru Nazare múlt héten leváltott román pénzügyminiszter döntése, aki azt kérte a kabinettől - és ennek érdekében aláírt egy memorandumot -, hogy 14,3 millió euróval járuljon hozzá az orosz Nemzetközi Beruházási Bank tőkeemeléséhez.

A miniszterelnök kifejtette: nem változott a véleménye, amelyet ellenzékben is vallott, miszerint Romániának semmi haszna nem származik abból, hogy részt vesz ennek a banknak a működésében. "Kellemetlenül meglepett, amikor tudomást szereztem az emlékeztetőről, amit a volt pénzügyminiszter aláírt. Vizsgálatot kell indítanunk, hogy lássuk, ki győzte meg a volt tárcavezetőt, hogy Romániának hasznos lenne finanszírozni ezt az orosz bankot" - mondta Citu.

Citu a múlt csütörtökön váltotta le Nazaret, jelenleg a kormányfő az ügyvivő pénzügyminiszter. Citu szerint Nazare rosszul kommunikált, és megkésett néhány reform alkalmazásával. A román média azonban tudni véli, hogy inkább a Nemzeti Liberális Párton (PNL) belüli viták vezettek a leváltásához, ugyanis Nazare Ludovic Orban jelenlegi PNL-elnököt támogatja, akinek a liberálisok szeptemberi tisztújító kongresszusán éppen Citu lesz a kihívója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!