Suppan Gergely: a fogyasztás lehet a növekedés motorja az idén Magyarországon

Gazdaság, 2024.02.07

A fogyasztás lehet a növekedés motorja az idén Magyarországon - mondta Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza szerdán az M1 aktuális csatornán, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiskereskedelmi statisztikáit kommentálva.

Az előző hónaphoz képest nőtt decemberben a kiskereskedelmi forgalom, ami tükrözi, hogy javult a fogyasztói bizalom - mondta.

Hozzátette: a havi összevetésű adatok alapján elindult a kilábalás a boltok forgalmában, ami tovább folytatódhat idén a várakozásaik szerint, annak ellenére, hogy az éves adat még csökkenést mutat.

Versenyt indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett online árfigyelő rendszer bevezetése, ami az infláció csökkenéséhez is hozzájárult - mondta, jelezve: az év elején tovább csökkenhet az infláció, akár 4 százalék közelébe a következő hónapokban.

Rámutatott, hogy a reálbérek emelkedése beindult, a legtöbb munkáltató nagyjából 12 százalékos béremelést léptetett életbe az eddigi bejelentések szerint. Ezek mellett a jövőben sor kerül a pedagógusok, rendvédelmi dolgozók, valamint az egészségügyi dolgozók béremelésére, több ágazatban még felzárkózás van a fizetésekben - mondta az NGM vezető közgazdásza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!