Szeptemberben nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.10.06

Szeptemberben az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben nőtt a foglalkoztatás az Egyesült Államokban a bérfizetési és foglalkoztatási nyilvántartással foglalkozó ADP adatfeldolgozó intézet szerdai jelentése alapján.

Az ADP (Automatic Data Processing) intézet által szerdán publikált "ADP National Employment Report" jelentésben foglaltak szerint szeptemberben szezonális kiigazítással 568 ezerrel nőtt az előző havihoz képest az Egyesült Államok nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma.

Piaci szakértők a ténylegesnél kisebb növekedést vártak szeptemberre, 428 ezrest.

A szeptember havi növekedéshez a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalkozások 63 ezerrel járultak hozzá, az 50 és 499 közötti alkalmazotti számmal rendelkező vállalkozások 115 ezerrel, a nagyvállalatok pedig 390 ezerrel.

Ágazati megoszlásban a szolgáltatóipari ágazatok 466 ezerrel növelték az alkalmazottak számát, a feldolgozóipari ágazatok pedig 102 ezerrel. A szolgáltatóiparon belül a legnagyobb növekedés a vendéglátásban és szabadidős szolgáltatásokban volt, 226 ezres.

Augusztusban 340 ezer volt a foglalkoztatottak számának a havi növekedése, júliusban pedig 326 ezer. A szeptemberihez hasonló nagyságrendű havi növekedés júniusban volt legutóbb, 680 ezres.

A foglalkoztatás tavaly áprilisban 19,557 millióval csökkent az előző havihoz képest a járványellenes zárlat közepette. Azóta minden hónapban kisebb vagy nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatás, december kivételével, amikor 78 ezerrel csökkent.

Az ADP 26 millió alkalmazottat foglalkoztató 460 ezer vállalat adatai feldolgozásával állítja össze havi foglalkoztatási jelentését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!