SZTNH: új szolgáltatásokat kínál a Visegrádi Szabadalmi Intézet

Gazdaság, 2023.10.04

A Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI) két új szolgáltatást kínál, amelyek szakértő választ adnak egy találmány vagy technikai megoldás újdonságáról és szabadalmazhatóságáról - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) szerdán az MTI-vel.

Az októberben elindított két új szolgáltatás, az újdonságkutatás és a szabadalmazhatósági véleménnyel kiegészített újdonságkutatás (összefoglaló néven: Globális Szabadalmi Kutatási Szolgáltatások), amelyek a https://vpi.int/hu/ oldalon érhetőek el.

Az új szabadalmi kutatási szolgáltatásokkal, amelyek angol nyelven érhetőek el, az innovációs ökoszisztéma szereplői - különösen egyéni feltalálók, kkv-k, kutatóintézetek - jutányosan és gyorsan megbízható információkat szerezhetnek találmányuk újdonságát, illetve szabadalmi szempontok szerinti értékelését tekintve.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az új szolgáltatások nem veszélyeztetik a szabadalom megszerzését, mivel a találmány, annak műszaki megoldása vagy az eljárás titokban marad. Amennyiben pedig a kapott eredmények alapján az ügyfél szabadalmi bejelentést tesz, a kapott információkkal rugalmasan alakíthatják bejelentésüket.

A közlemény idézte Stadler Johannát, a Visegrádi Szabadalmi Intézet igazgatóját, aki elmondta, a VSZI célja, hogy az új szolgáltatásokkal tovább segítse a bejelentőket a nemzetközi szabadalmi rendszer hatékonyabb igénybevételében és támogassa a megalapozottabb oltalomszerzési döntéshozatalt. Az új szolgáltatások nemcsak a visegrádi szerződő államok és a szomszédos országok állampolgárai és jogi személyei számára érhetőek el, hanem azokat származási országtól függetlenül bárki igénybe veheti.

Farkas Szabolcs, a SZTNH elnöke a közleményben megjegyezte, a hivatal célja, hogy a régióból minél több innovatív vállalkozás tudjon külföldön is szabadalmat szerezni. Ebben a Visegrádi Szabadalmi Intézetre olyan partnerként tekintenek, amely a magyar szabadalmi bejelentők támogatása mellett szolgálja a régió összetartozását és lehetővé teszi azt is, hogy a V4-ek szabadalmi bejelentői könnyebben tudjanak érvényesülni a nemzetközi piacokon. Mindez jól reagál a kormány Neumann János Programban lefektetett célkitűzésére, amely a vállalkozások, egyetemek, kutatóhálózatok iparjogvédelmi aktivitását kívánja fokozni - ismertette a SZTNH elnöke.

A VSZI 2016-ban magyar kezdeményezésre indult el, az intézet megalapítása óta arra törekszik, hogy kedvező feltételeket teremtsen a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) azon vállalkozásai és feltalálói számára, akik a világ 157 országára kiterjedő szabadalmi együttműködési megállapodás rendszerét (PCT) igénybe veszik - ismertette a SZTNH közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!