Tovább erősíti pozícióit az UBM csoport a Hiventures eddigi legmagasabb befektetésével

Gazdaság, 2022.07.14

Történetének eddigi legnagyobb összegű befektetésével, 5 milliárd forinttal emelt tőkét zárt körben a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett UBM Holding Nyrt.-ben az állami tulajdonú MFB csoporthoz tartozó Hiventures, amely az idei évtől már tőzsdei vállalatok beruházásaihoz is hozzájárul.

A Hiventures tőkealap-kezelő csütörtöki közleménye szerint a magyar takarmányipar vezető, regionális szinten is meghatározó szereplője a tranzakció révén több kapacitásbővítő beruházást hajt végre Magyarországon, valamint a román és a szlovák piacokon.

Tavaly 520 ezer tonna fehérjét és olajos magot, valamint 698 ezer tonna gabonát értékesített a Budapesti Értéktőzsde standard kategóriájában jegyzett UBM Holding. Ezen felül 760 ezer tonna keveréktakarmányt gyártott, illetve adott el a magyar és a regionális állattenyésztés szereplőinek.

A vállalat a Vas megyei Szelestén 1,2 milliárd forintos beruházással növeli tápgyártó kapacitását, míg a szlovák hernádcsányi telephelyén 5,9 millió eurót fordít hasonló célokra.

A közlemény szerint Horváth Péter, az UBM Holding vezérigazgatója hangsúlyozta: az 5 milliárd forintos zártkörű tőkeemeléssel a további növekedés, a hazai és nemzetközi terjeszkedés finanszírozása a céljuk.

Az UBM regionális szemlélete egybevág a Hiventures arra irányuló stratégiai céljaival, hogy a hazai piacon megerősödött magyar szereplőket hozzásegítsék ahhoz, hogy a környező országok léptékeivel is komoly eredményeket érjenek el - fejtette ki Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója a közleményben.

Az UBM cégcsoport Ausztriában, Romániában, Szlovákiában és Szerbiában is jelen van, árbevételének közel fele exporttevékenységből származik.

Az ötmilliárdos befektetés az MFB Vállalati Beruházási és Tranzakciós Magántőkealapból valósult meg, ezzel a Hiventures által kezelt vállalati tőkebefektetések összege meghaladta a 22 milliárd forintot. Az alapkezelő 2019-ben elindított vállalati üzletága mostanra 26 befektetést valósított meg.

A tájékoztatás szerint a Hiventures hozamelvárása a piacon elérhető legalacsonyabb, a hangsúlyt a gazdaság teljesítményének ösztönzésére helyezik a profitmaximalizálás helyett, meghagyva a nyereség és a növekedés legnagyobb részét a vállalkozásoknak.

Katona Bence közölte: elkötelezettek amellett, hogy a hozamelvárást az iparági minimumszinten tartsák.

A Hiventures célja, hogy a tulajdonosi elvárásoknak megfelelően a következő években is ösztönző finanszírozási környezetet biztosítson a fejlődéshez, és minél több vállalatnak nyújtson érdemi támogatást növekedési céljai megvalósításához a jelenlegi gazdasági helyzetben is. A Hiventures ezzel is hozzájárul a magyar gazdaság versenyképességének további javulásához - hangsúlyozták a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!