TV műsor

Tőzsde - Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2020.11.30

Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek hétfőn, november utolsó napján, de így is történetük legjobb hónapját tudhatják maguk mögött az új koronavírus elleni védőoltások sikeres fejlesztéséről sorjázó bejelentéseknek köszönhetően.

A londoni FTSE 100 index 1,66 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,33 százalékos, a párizsi CAC-40 index 1,42 százalékos, a milánói FTSE MIB 1,30 százalékos, a madridi IBEX pedig 1,39 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,98 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,95 százalékkal csökkent, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,00 százalékkal esett.

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index az októbert 342,36 ponton, a novembert pedig 389,36 ponton zárta, ami közel 14 százalékos emelkedést jelent. Az 1986-ban létrehozott index még soha nem emelkedett ilyen erős ütemmel egy hónap leforgása alatt. A hónap nyertesei a légitársaságok voltak, amelyek árfolyama ugyancsak rekordmértékben, 45 százalékkal emelkedett.

Novemberben egyre-másra jöttek a kedvező hírek a SARS-CoV-2 vírus elleni hatásos védőoltások fejlesztéséről, miközben Európában és az Egyesült Államokban is folyamatosan szigorították a járvány terjedését akadályozó intézkedéseket. A Pfizer amerikai gyógyszergyártó tíz napja, a Moderna pedig hétfőn nyújtotta be kérelmét az illetékes amerikai és európai hatóságoknak vakcinája kereskedelmi forgalomba hozatalára. A védőoltások tömeges terjesztésétől a járvány visszaszorulását és ezáltal a gazdaság erőteljes fellendülését várják a jövő évre a befektetők.

Támogatták az árfolyamok emelkedését azok a remények is, hogy a novemberi amerikai elnökválasztás győztese, Joe Biden hivatalba lépése után stabilabbá válik az Egyesült Államok kereskedelempolitikája, és elkezdődhet a kereskedelmi viták rendezése.

Európában hétfő délután romlott jelentősen a hangulat, miután uniós források közölték, hogy a Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti jövőbeni kapcsolatrendszerről folyó tárgyalások "meglehetősen nehezek" voltak a hét végén, és "masszív nézetkülönbségek" maradtak főleg az egyenlő versenyfeltételek, a vitarendezés és a halászat szabályozásának ügyében, jóllehet már csak öt hét maradt a megegyezésre az év végi határidő előtt.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,40 százalékos, az S&P 500-as index 0,95 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,83 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

A februári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,64 százalékos mínuszban, 47,46 dolláron, a januári szállítású WTI pedig 1,43 százalékos veszteségben, 44,88 dolláron forgott fél hat után.

Az árakat és velük együtt a nagy olajipari vállalatok részvényeinek árfolyamát lefelé nyomja a bizonytalanság. Még mindig nem tudni, hogy az OPEC+ csoport tagjai - a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal - meg tudnak-e állapodni a hét eleji tárgyalásaikon a kitermelés erős korlátozásának meghosszabbításáról.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,45 százalékkal, 1779,96 dollárra, a februári szállítású aranyé pedig 0,28 százalékkal, 1783,00 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1953 dollárt adtak, 0,08 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!